ГоловнаПолітика

НВ: місія МВФ покинула Україну без результатів

За інформацією джерел, місію найбільше "зачепив обман" щодо ринку землі.

НВ: місія МВФ покинула Україну без результатів
Фото: publika.md

Місія МВФ поїхала з України без досягнення домовленостей про нову програму. Про це повідомляє "Новое Время" з посиланням на два джерела.

Місія пробула в столиці до п'ятниці, 22 листопада.

Джерело заявило, що олігарх Ігор Коломойський і незалежність НБУ - два головних питання для МВФ.

Він також зазначив, що будь-який компроміс з колишніми власниками Приватбанку неприйнятний.

"Так, будь-який компроміс неприйнятний, так він підтвердить вплив Коломойського. А якщо він високий, то високий ризик дефолту і відкату реформ. А якщо так, то навіщо такій країні давати гроші, якщо вони з високою ймовірністю не повернуть? Логічно?" - сказало джерело.

Також місія скаржилася, що земельна реформа не ухвалюється в тому форматі, як було обіцяно, а іноземців до ринку не допустили.

"МВФ розуміє, що це ще гірше, ніж мораторій, оскільки є ризик, що за безцінь землі можуть бути скуплені всім відомими особами. Це не зовсім ринок", - висловилося джерело.

Зазначається, що місію найбільше "зачепив обман" щодо ринку землі.

Відсутність результатів у переговорах з місією МВФ підтвердив також фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії Dragon Capital Сергій Фурса.

"Двічі поспіль місія Фонду прилітає в Україну і двічі поспіль не може досягти домовленостей. І це лякає. Тому що якщо вже вдруге поспіль українська влада не може переконати місію МВФ у своїй відданості реформам, то це означає, що може статися і третій. І це означає, що впевненість ринків може похитнутися", - повідомив Фурса у своєму фейсбуці.

На його думку, українська влада не змогла довести, що червоні лінії не будуть перейдені.

"Більше того, коли місія МВФ повернулася, Коломойський влаштував показову демонстрацію сили, як вербально, через інтерв'ю, погрожуючи забрати банк назад, як силою і підконтрольними судовими рішеннями, так і діями. Це і протести під час переговорів і дії українських силовиків щодо незалежного Національного Банку. І все це дозволив зробити президент. В результаті, місія їде. В результаті, рейтингове агентство Moody's не підвищує рейтингу України, як всі очікували, залишаючи його на дуже низькому рівні", - написав економіст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram