ГоловнаПолітика

Труба: 114 справ Майдану розподілять між ДБР, НАБУ, Нацполіцією та СБУ

Труба підтримує перехід у Держбюро слідчих, які вели справи Майдану.

Труба: 114 справ Майдану розподілять між ДБР, НАБУ, Нацполіцією та СБУ
Роман Труба
Фото: Макс Требухов

114 кримінальних справ, які стосуються подій Майдану, будуть розподілені між правоохоронними органами. Про це 22 листопада глава ДБР Роман Труба розповів в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"Стосовно справ Майдану. Їх 114. Майже половину цих кримінальних проваджень, це приблизно 50-60, розглядатиме Державне бюро розслідувань. Іншу частину кримінальних проваджень, його левову частку з другої частини отримає НАБУ, частину - Національні поліція і невелику частину отримає СБУ", - повідомив Труба.

Глава ДБР заявив, що підтримує перехід слідчих, які розслідували справи Майдану, з Генпрокуратури в Держбюро розслідувань.

"Слідчі, які 6 років розслідували ці провадження, повинні ухвалити в них остаточні рішення. Вони повинні сформувати обвинувальний акт, скерувати справу в суд і нести відповідальність за їх розслідування", - висловився директор ДБР.

Також Труба зазначив, що розслідування справ Майдану в ДБР відбуватимуться системно.

"Щодо кримінальних проваджень, які отримуватиме ДБР. Це буде відбуватися системно. Ми будемо одночасно вивчати кримінальні провадження, ми будемо їх приймати, аналізувати і розслідувати", - додав директор ДБР.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року органи прокуратури остаточно втрачають слідчі функції, і справи Майдану повинні перейти частково до Державного бюро розслідувань, а частково - до Національного антикорупційного бюро.

Так, з 20 листопада слідство у справах Майдану може призупинитися на невизначений час, тому що Рада не встигла проголосувати необхідних поправок до закону про ДБР і повернутися до цього питання зможе тільки 3 грудня. Водночас депутати ухвалили принципове рішення достроково звільнити директора ДБР Романа Трубу і його заступників.

Цей законопроєкт також дозволяє перевести слідчих Генпрокуратури, які займалися справами Майдану, в ДБР без обов'язкового конкурсу.

21 листопада адвокат сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування до того моменту, поки не буде проголосована поправка, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР і відновити розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram