ГоловнаПолітика

У Гаазі почалися перші слухання "морської справи" про захоплення українських кораблів

Слухання проходять у закритому режимі.

У Гаазі почалися перші слухання "морської справи" про захоплення українських кораблів
Фото: EPA/UPG

У Гаазі почалися перші слухання Арбітражного трибуналу, сформованого відповідно до додатка Конвенції ООН з морського права, з приводу захоплення трьох українських військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів. Про це повідомляє "Укрінформ".

Слухання почалися о 10:00 за місцевим часом. Це процедурні слухання, тому вони відбуваються в закритому режимі.

Україна сподівається на оперативний розгляд справи по суті.

На слуханнях обговорюватимуть часові рамки розгляду справи, питання публічного доступу до матеріалів справи, процесуальні документи, зокрема регламент Арбітражного трибуналу.

Нагадаємо, три українські кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" з 24 членами екіпажів обстріляли і захопили 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Генеральний штаб ЗСУ опублікував запис переговорів російських військових, які брали участь у захопленні. На цих записах ідеться, що команда таранити український буксир "Яни Капу" надійшла від керівництва Прикордонної служби ФСБ Росії.

Російський корабель "Дон" здійснив дві "навали", однак малі броньовані катери під таран не потрапили, оскільки виявилися занадто маневровими. Зате під час однієї зі спроб "Дон" протаранив інший російський корабель "Ізумруд".

Моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року внаслідок обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Міжнародний трибунал з морського права ще 25 травня постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу ігнорувала, як і вимоги України.

Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії.

18 листопада повідомляли, що Росія повернула Україні судна. Міністр оборони Андрій Загороднюк розцінив такий крок як виконання рішення Морського трибуналу.

20 листопада кораблі прибули до військової гавані міста Очаків Миколаївської області. Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко розповів про плачевний стан кораблів. За його словами, росіяни зняли з кораблів усе що тільки можна, включаючи унітази, плафони і навіть розетки. ФСБ спростовує ці відомості. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram