ГоловнаПолітика

ФСБ заявила, що не знімала унітазів з українських кораблів

Росія вважає, що катери і буксир передано в нормальному стані.

ФСБ заявила, що не знімала унітазів з українських кораблів

Російська ФСБ заявила, що повернула українські кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" в нормальному стані і зі справною сантехнікою.

Про це йдеться у відповіді ФСБ на слова командувача ВМФ України Ігоря Воронченка про те, що росіяни угробили кораблі і "познімали навіть плафони, розетки і унітази".

"Катери і буксир передано українській стороні в нормальному стані і зі справною сантехнікою. Якщо за час переходу від берегів Криму до Очакова українська сторона зуміла "угробити" судна і довести сантехніку до неналежного стану, то це проблема самої української сторони", - цитує заяву ФСБ агентство ТАСС.

Нагадаємо, що в листопаді 2018 року разом з українськими військовими суднами Росія захопила в полон 22 моряків і двох співробітників СБУ, які перебували на борту. Люди повернулися в Україну 7 вересня в рамках взаємного звільнення Україною і Російською Федерацією утримуваних осіб, а кораблі - 20 листопада.

Президент Володимир Зеленський після огляду кораблів в Очакові заявив, що на катерах "частково не вистачає обладнання, не вистачає частини озброєння", і пообіцяв відремонтувати їх за три місяці.

Колишній головний військовий прокурор України Анатолій Матіос тим часом оприлюднив список пошкоджень, виявлений на кораблях.

Фото: facebook.com/MatiosAnatolii

Згідно з документом, російські мародери зняли з буксира "Яни Капу", бронекатерів "Нікополь" і "Бердянськ" не тільки все радіоустаткування, але навіть унітази і кухонні плити.

Отже, на "Нікополі" немає трьох радіостанцій Harris (однієї короткохвильової і двох УКХ), радіостанції Motorola, чотирьох радіостанцій ICOM, станції космічного зв'язку IRIDIUM. Немає радіолокаційної станції Furuno, надувного човна з мотором і апаратури розпізнавання, вогнегасників, ліхтарів освітлення, аварійного буя, кухонної плити, унітазу тощо. Озброєння, крім 30 мм артустановки, і весь боєзапас знято.

На малому бронекатері "Бердянськ" теж немає всього переліченого. Крім того, російськими снарядами пробито бронерубку і машинне відділення. Пошкоджено лівий двигун.

На буксирі "Яни Капу" розбито все обладнання в ходовій рубці, немає паливної апаратури, розеток і плафонів, у машинному відділенні пробоїна, забита пластиром із розсувним упором. Немає також радіостанцій Harris, ICOM, MOTOROLA.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram