ГоловнаПолітика

Зеленський прибув до Очакова і оглянув повернуті Росією кораблі

Президент запізнився більш ніж на три години через поломку літака.

Пізно ввечері 20 листопада президент Володимир Зеленський прибув до Очакова Миколаївської області, щоб оглянути звільнені Росією кораблі ВМС України, які повернулися на батьківщину.

Фото: Пресслужба президента

"Володимир Зеленський прибув до Очакова, де оглянув броньовані катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» і поспілкувався з моряками, звільненими у вересні", - повідомила прессекретарка президента Юлія Мендель.

Фото: Пресслужба президента

"Крок за кроком ми йдемо до миру, шукаючи дипломатичні рішення і борючись за те, щоб наша Україна була знову єдиною", - наголошено в телеграм-каналі Зеленського.

Фото: Пресслужба президента

Фото: Пресслужба президента

За повідомленнями ЗМІ, Зеленський прибув до Миколаєва із затримкою на три години через відмову двигуна президентського літака. Йому і супровідним особам довелося пересісти на інший літак.

Спочатку візит глави держави до Очакова був запланований на 19:00, але через поломку літака був відкладений більш ніж на три години.

Кораблі Військово-морських сил України, захоплені РФ рік тому, прибули у військову гавань міста Очаків Миколаївської області 20 листопада. Військові оцінюють стан суден як вкрай плачевний.

На брифінгу після огляду кораблів президент заявив, що українська сторона проаналізує стан трьох повернутих Росією кораблів ВМС і обов'язково звернеться до РФ, щоб було повернуто те, чого на них бракує.

"Я дуже радий, що наші військові катери на місці. Як ми і обіцяли, ми повернули наших моряків і повернули наші катери. Те, що ми побачили, дійсно не вистачає (на суднах - ред.) і обладнання частково, і не вистачає - ми говорили з адміралом і деяких речей я не можу сказати - частини озброєння. Я побачив стан, буде розслідування, ми побачимо всі деталі. Ми обов'язково звернемося до російської сторони, щоб нам повернули все, що там є", - цитує Володимира Зеленського Інтерфакс-Україна. При цьому Зеленський вказав, що Україна паралельно займеться і ремонтом цих судів.

"Ми говорили з паном Воронченком (командувач Військово-морських сил Збройних сил України, адмірал Ігор Воронченко - ред.), десь три місяці - і все буде на ходу", - сказав він.

Раніше командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко розповів про плачевний стан кораблів. За його словами, росіяни зняли з кораблів усе що тільки можна, включаючи унітази, плафони і навіть розетки.

Нагадаємо, 19 листопада президент України Володимир Зеленський прийшов на зустріч з прем'єр-міністром Чехії неголеним "через забобони". Він пообіцяв поголитися після повернення захоплених кораблів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram