ГоловнаПолітика

НАБУ завершило розслідування у справі екснардепа Іщенка

Колишньому депутату закидають корупцію в закупівлях "Укрзалізниці".

НАБУ завершило розслідування у справі екснардепа Іщенка
Фото: slovoidilo.ua

Національне антикорупційне бюро завершило розслідування у справі колишнього народного депутата Валерія Іщенка. Йому закидають заволодіння 20 млн гривень "Укрзалізниці" і замах на заволодіння ще 44 млн гривень (ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу).

Про це йдеться на сайті НАБУ.

За версією слідства, у 2015 році до народного депутата звернувся приватний підприємець з проханням допомогти налагодити постачання "Укрзалізниці" метизної продукції за завищеною ціною. Депутат погодився і залучив до схеми свого фінансового радника. Він також звернувся до позаштатного радника голови Адміністрації президента, щоб той вплинув на посадових осіб "Укрзалізничпостачу" (закупівельний підрозділ УЗ).

У підсумку приватна компанія виграла в конкурсних торгах і підписала договір на постачання продукції за ціною, що майже удвічі перевищувала середньоринкову. "Укрзалізниця" зазнала майнових збитків на суму понад 20 млн гривень.

У січні 2016 року схемою зацікавилося НАБУ.

У липні 2016 року було встановлено і затримано перших п'ятьох підозрюваних, серед яких представники комерційних структур і службовці "Укрзалізниці". Наприкінці того самого року повідомили про підозру колишньому в.о. начальника "Укрзалізничпостачу" й організатору злочину - бенефіціару ТОВ "Інком", якого довелося оголосити в розшук. У березні 2017 року справу направили на розгляд Солом'янського районного суду Києва.

У липні 2017 року повідомили про підозру ще чотирьом особам, а в серпні 2018 року цей епізод направили в той самий Солом'янський суд.

У 2019-му коло підозрюваних розширилося колишнім народним депутатом, його фінансовим радником і колишнім позаштатним радником голови АП. У жовтні 2019 року їм повідомили про підозру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram