ГоловнаПолітика

Україна нескоро зможе імплементувати "формулу Штайнмаєра", - посолка Німеччини

Дипломатка назвала необхідні для цього умови.

Україна нескоро зможе імплементувати "формулу Штайнмаєра", - посолка Німеччини
Фото: kiew.diplo.de

Посолка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила, що так звана формула Штайнмаєра зможе бути імплементована, тільки коли сторони конфлікту на сході України створять умови для проведення місцевих виборів. А це, на її думку, буде нескоро, повідомила пані посол в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

"Я хочу підкреслити, що ця формула може відбутися тільки тоді, коли ми дійдемо до процесу організації виборів - коли будуть усі для цього умови. Як на мене, до виборів ще дуже далеко і є ще інші кроки, які потрібно зробити", - заявила вона.

Анка Фельдгузен також висловила переконання, що негативна реакція суспільства на узгодження членами Тристоронньої контактної групи в Мінську "формули" пов'язана з тим, що люди були погано поінформовані про обставини її виникнення.

"Вона була запропонована десь три роки тому Франком-Вальтером Штайнмаєром [нині президент, а тоді - міністр закордонних справ ФРН], коли не було жодного прогресу в переговорах. У Мінських домовленостях є багато пунктів, як амністія, вибори чи закон про особливий статус, а "формула Штайнмаєра" була спробою запропонувати зробити менші кроки, тобто визначити, що повинно відбутися по-перше, а що по-друге", - пояснила вона.

Пані посол підкреслила, що "формула Штайнмаєра" ніколи не мала мети змінити порядок Мінських домовленостей.

Нагадаємо, 1 жовтня 2019 року українська делегація Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі підписала "формулу Штайнмаєра" в Мінську.

Її суть полягає в особливому статусі для Донбасу, який набуде чинності після проведення там чесних демократичних місцевих виборів. Росія при цьому повинна вивести своїх солдатів і техніку з Донбасу.

Перша інформація про підписання з'явилася в російських ЗМІ. Увечері 1 жовтня президент Володимир Зеленський записав відеозвернення до українського народу, в якому заявив, що "формула" - це тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

"Відомий також у суспільстві як закон про особливий статус Донбасу. Починає діяти на постійних засадах за умови, що там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією і законодавством України. А також після публікацій звіту ОБСЄ, що вибори пройшли за стандартами ОБСЄ і міжнародними стандартами демократичних виборів", - пояснив Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram