ГоловнаПолітика

Росіянам заборонять купувати українську сільгоспземлю після відкриття ринку

"Вони в жодному разі не будуть купувати землю".

Росіянам заборонять купувати українську сільгоспземлю після відкриття ринку
Фото: allkharkov.ua

Коли в Україні відкриють ринок землі, проведуть референдум і якщо відкриють продаж сільгоспземель для іноземців - це в жодному разі не торкнеться осіб з російським громадянством. Про це повідомив уповноважений президента України з земельних питань Роман Лещенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". 

За наявності російського громадянства серед засновників українських компаній, що купують українську землю сільськогосподарського призначення, буде застосовуватися механізм спецконфіскації власності на користь держави, прописаний у законі про ринок землі.

"У законі буде чітко прописано, а саме в перехідних положеннях, що питання про допуск іноземців (до придбання с/г землі) - тільки через всеукраїнський референдум. До цього моменту - ніяких іноземців. Росіяни в принципі не обговорюються. Це країна-агресор, вони за жодних обставин не будуть купувати землю. Якщо за якимись механізмами десь з'являються росіяни, ми здійснюємо спецконфіскацію в дохід держави. У законі ця норма буде чітко прописана", - сказав Роман Лещенко.

За його словами, в законі також буде прописано: засновниками українських компаній, які мають право купувати землю, можуть бути тільки громадяни України, які не мають подвійного громадянства і які проживають на території України. Винятково вони є засновниками цих юридичних осіб.

"У нас будуть прямі корпоративні відносини. Тобто не офшор на Кіпрі, потім ще один офшор, а потім якась особа буде засновником. Ми це робимо для того, щоб була прозора структура власності юридичних осіб", - зазначив Лещенко.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №2178-10 про обіг ринку земель сільськогосподарського призначення. За нього проголосували 240 народних депутатів ("Слуга народу" - 227 і 13 позафракційних).

Ринок землі планують відкрити з жовтня 2020 року.

Законопроєкт змінює редакцію статті 130 Земельного кодексу про придбання права власності на землю сільськогосподарського призначення. Це право буде у громадян України, українських юридичних осіб, територіальних громад і держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram