ГоловнаПолітика

Міністр оборони розцінив повернення Росією суден як виконання рішення Морського трибуналу

Повернуті російською стороною кораблі продовжать роботу у ВМС України.

Міністр оборони розцінив повернення Росією суден як виконання рішення Морського трибуналу
Фото: Сергей Нужненко

Повернення захоплених в листопаді 2018 року малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яни Капу" не є актом доброї волі з російської сторони. Це - виконання прийнятого в травні рішення Міжнародного морського трибуналу.

Про це заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк.

"Повернення катерів і буксира - це не акт доброї волі. Я розглядаю ці події як виконання державою-агресором травневого рішення Міжнародного морського трибуналу", - написав глава Міноборони в своєму телеграм -каналі.

Він зазначив, що повернуті російською стороною кораблі продовжать роботу в Військово-морських силах Збройних сил України.

"Після отримання суден фахівці їх оглянуть і дадуть рекомендації, яким чином можна швидше їх повернути до служби", - додав Загороднюк.

Раніше сьогодні Росія повернула Україні захоплені кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу".

Як відомо, три українських кораблі з 24 членами екіпажів були захоплені 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Українські моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими в форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останню з них було направлено 4 жовтня.

Командувач ВМС Ігор Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram