ГоловнаПолітика

Апеляційний розгляд справи Януковича перейшов до стадії клопотань

Наступне засідання - 25 листопада.

Київський апеляційний суд у понеділок провів засідання в рамках розгляду апеляційної скарги адвокатів Віктора Януковича.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, воно тривало з 11-ї до 15-ї години з невеликими перервами.

Сьогодні суд перейшов до стадії клопотань, після яких йде розгляд доказів і допити свідків. Щоправда, адвокати Януковича (їх п'ятеро) ще не встигли заявити всі свої побажання і продовжать це наступного понеділка, 25 листопада.

Засідання почалося з доповіді одного з адвокатів - Олександра Горошинського - про суттєві порушення, допущені, на його думку, під час розгляду справи в Оболонському райсуді Києва. Він зазначив, що в суді першої інстанції проводили допит свідків з відеотрансляцією, а тому допит одного свідка могли бачити інші. Крім того, він вважає, що суд порушив право захисту на перехресний допит, оскільки зняв близько 100 питань під час допиту свідка Петра Порошенка.

Адвокати Януковича також посилалися на те, що докази обвинувачення нібито були недостатньо досліджені судом першої інстанції. Зокрема, інтерв'ю експрезидента розглядали в судовому засіданні не в повному обсязі, а лише в тих частинах, на які вказувало звинувачення.

Адвокати попросили повторно допитати в апеляції велику кількість свідків як захисту, так і обвинувачення, яких або не допитали, або відповіли не на всі запитання.

Захисник Януковича також просив суд допитати громадян Грузії та Білорусі, які, за його словами, можуть спростувати інформацію свідків Андрія Парубія, Сергія Пашинського і Валентина Наливайченка про розстріл активістів Майдану.

Адвокат Олександр Байдик подав клопотання про визнання неприпустимими докази сторони звинувачення - листа постпреда РФ в ООН Віталія Чуркіна від 3 березня 2014 року, що містився в стенограмі закритого засідання ООН. Він вказав, що копіювати ці документи було заборонено.

Також адвокат попросив долучити до матеріалів справи вирок Олегу Белавенцеву (так званому "уповноваженому представнику президента РФ" в окупованому Криму), якого заочно визнали винним у посяганні на територіальну цілісність України.

Нагадаємо, 24 січня Оболонський районний суд Києва заочно засудив колишнього президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі.

Судді визнали доведеною вину Януковича в державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, і відхилили звинувачення в сепаратизмі. Оболонський суд постановив, що обвинувачення не змогло довести факт того, що Янукович був поінформований про цілі російської влади захопити Крим.

За держзраду Янукович отримав 13 років, за пособництво у веденні агресивної війни - 12 років.

Януковичу інкримінували те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території Росії, він вчинив державну зраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram