ГоловнаПолітика

ДБР направило в Генпрокуратуру проєкт підозри Порошенкові

Експрезидентові пригадали конкурс у Вищу раду правосуддя.

ДБР направило в Генпрокуратуру проєкт підозри Порошенкові
Фото: eurosolidarity.org

Державне бюро розслідувань скерувало у Генеральну прокуратуру проєкт підозри колишньому президенту Петрові Порошенку. Він є депутатом Верховної Ради і поки що має недоторканність.

Про це йдеться на сайті ДБР.

Проєкт підозри підготовлено в рамках досудового розслідування про можливий неправомірний вплив на конкурс відбору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя в березні-травні 2019 року.

Порошенкові закидають кримінальні злочини, передбачені ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на захоплення влади) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою) Кримінального кодексу України.

Крім того, слідчі ДБР скерували в прокуратуру проєкт подання до Верховної Ради на притягнення Порошенка до кримінальної відповідальності.

Голова ДБР Роман Труба через кілька тижнів може позбутися своєї посади в рамках перезавантаження Бюро.

Нагадаємо, що в травні 2019 року Порошенко призначив членами Вищої ради правосуддя Михайла Ісакова й Андрія Василенко. Менше ніж через місяць його наступник Володимир Зеленський скасував це призначення і перезапустив відбір членів ВРП.

Вища рада правосуддя складається з 21 члена, з яких 10 вибирають судді, ще 10 - президент України, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, конференція прокурорів, представники юридичних ВНЗ (всі - по двоє). Голова Верховного Суду входить до складу ВРП за посадою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram