ГоловнаПолітика

Захоплені Росією українські кораблі вивели з Керчі (оновлено)

Передавання відбудеться 18 листопада.

Захоплені Росією українські кораблі вивели з Керчі (оновлено)
Архивное фото
Фото: https://www.interfax.ru

Захоплені українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу" у супроводі російської берегової охорони 17 листопада вивели з акваторії "Генмола" в Керчі. Про це повідомляє сайт "Крим.Реалії".

Катери в супроводі російських кораблів прямують Керченською протокою в бік Чорного моря.

Місцевість на підступах до території військової частини, де перебували українські катери, перекрита, чергують російські поліцейські і люди в цивільному.

Згідно з міжнародною базою відстеження Магіпе Тraffic, українські буксири "Сапфір", "Титан" і "Гайдамака" перебувають в Чорному морі біля берегів Криму, ймовірно, для того, щоб забрати захоплені Росією українські військові кораблі та супроводити їх у порт.

Станом на 10 годину ранку вони перебували навпроти Фороса, станом на 11:30 вони перебувають навпроти Алупки.

Оновлення 14:50. Передавання захоплених РФ українських кораблів відбудеться 18 листопада. Про це пише російський "Интерфакс" з посиланням на ФСБ РФ.

Повідомляється, що три українські судна - буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Нікополь" і "Бердянськ" буксируються з порту Керч до узгодженого місця передавання українській стороні, яке відбудеться 18 листопада.

У прикордонному відомстві не повідомляють інших подробиць, що стосуються процедури передавання.

За інформацією сайту "Крим.Реалії", кораблі передадуть Україні в "нейтральних водах".

"Катери і буксир будуть доставлені в нейтральні води Чорного моря. Після цього представники української сторони зможуть підійти і забрати кораблі", - повідомив співрозмовник видання.

Вчора Офіс президента підтвердив, що процес повернення захоплених Росією українських кораблів перебуває на завершальному етапі.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" разом з екіпажем суден. Всього там було 24 українських моряки. Їх відпустили 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останню з них було скеровано 4 жовтня.

Командувач ВМС Ігор Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблів, оскільки вони є доказом агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram