ГоловнаПолітика

РосЗМІ повідомили про готовність РФ повернути Україні кораблі

Кораблі відбуксирують трьома російськими буксирами в море, де їх зустрінуть українські буксири.

РосЗМІ повідомили про готовність РФ повернути Україні кораблі
Захваченные украинские катер «Бердянск» и буксир «Яны Капу» в порту в Керчи
Фото: EPA/UPG

Російська газета "Коммерсант" заявила, що Росія вирішила повернути захоплені рік тому малі броньовані катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу".

Зараз нібито узгоджуються дата і точне місце передавання кораблів, стверджують неназвані джерела видання.

Повернення суден відбудеться в морі: кораблі відбуксирують трьома російськими буксирами в узгоджену точку, де їх повинні будуть зустріти українські буксири.

Водночас особиста зброя українських моряків, а також рації та суднові документи залишаться в Росії як речові докази у сфабрикованій кримінальній справі про незаконне перетинання кордону.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" разом з екіпажем суден. Всього там було 24 українських моряки. Їх відпустили 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

Ще 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України захоплені кораблі. Росія цю вимогу проігнорувала, як і ще сім вимог України. Останню з них було спрямовано 4 жовтня.

Командувач ВМС Ігор Воронченко говорив, що Росія не хоче повертати кораблів, оскільки вони є доказом агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram