ГоловнаПолітика

Гончарук побачив руку ФСБ у позиції окремих депутатів щодо ГТС

Законопроєкт про анбандлінг знову посварив депутатів і уряд.

Гончарук побачив руку ФСБ у позиції окремих депутатів щодо ГТС
Фото: Макс Левин

Верховна Рада в п'ятницю зі скандалом розблокувала підписання закону про проведення процесу відокремлення функції оператора газотранспортної системи (анбандлінгу).

Його було ухвалено 31 жовтня голосами 341 народного депутата, але проросійська опозиція відразу ж зареєструвала пропозицію про скасування результатів голосування. Цей проєкт постанови обов'язковий для розгляду, тому спікер Дмитро Разумков не мав права направляти відповідні закони на підпис президенту.

Постанову опозиції підтримали тільки 57 депутатів, а це означає, що закон можна підписати.

Однак після цього депутатам запропонували внести правки до законопроєкту, усунувши деякі неузгодженості.

"У нас є розбіжності в законодавстві, що таке газотранспортна система, чи включає вона в себе підземні сховища. Ми пропонуємо чітко прописати, що 100% державної власності гарантується в газотранспортній системі і в підземних сховищах газу", - пояснив з трибуни голова енергетичного комітету Ради Андрій Герус.

Депутати розкритикували подібний підхід і зажадали, щоб прем'єр-міністр Олексій Гончарук дав слово, що ці поправки узгоджені з міжнародними партнерами. "13 сторінок помилок ви раптом знайшли? Ви за кого нас маєте?" - обурився один із депутатів.

Гончарук запевнив, що останній лист від "європейців" щодо цього законопроєкту отримав тільки сьогодні вночі.

"Що стосується того, що українська ГТС на 100% залишається в Україні, у власності України. Не ведіться на маніпуляції. У мене взагалі є підозра, що тут працює ФСБ", - сказав прем'єр, спровокувавши нову хвилю обурення депутатів.

Перший віцеспікер Руслан Стефанчук, своєю чергою, пояснив, що запропонована таблиця поправок була складена на підставі вивчення стенограм і записів і відповідає домовленостям на рівні комітету і Верховної Ради.

Він сказав, що в Ради є два варіанти: прийняти ці поправки до підписання закону або вносити їх як новий законопроєкт.

Суперечки продовжилися ще на кілька хвилин, але врешті-решт поправки прийняли 292 голосами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram