ГоловнаПолітика

Рада має намір скасувати монополію держави на виробництво спирту

Спирт зможе випускати будь-яка компанія з ліцензією.

Рада має намір скасувати монополію держави на виробництво спирту
Фото: Укрспирт

Верховна Рада в п'ятницю прийняла в першому читанні президентський законопроєкт №2300 про скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 січня 2020 року.

За нього проголосували 293 депутатів.

Законопроєкт передбачає, що виробляти спирт зможе будь-яка компанія, яка отримає необхідну ліцензію. Зараз спирт легально виробляють тільки заводи ДП "Укрспирт".

Гуртова торгівля харчовим спиртом також буде здійснюватися за ліцензією. Етиловий спирт для медичних і ветеринарних цілей зможуть продавати медустанови і компанії зооветеринарного постачання, незалежно від форми власності, за наявності ліцензії.

Законопроєкт передбачає повну лібералізацію експорту спирту, а його імпорт до 1 січня 2022 року дозволено тільки уповноваженим Кабміном державним підприємствам.

Необхідність прийняття законопроєкту президент пояснив різким зниженням виробництва легального харчового спирту, пов'язаним зі скороченням експорту і зростанням тіньового обігу - він виріс з 10% у 2007 році до 55% у 2019 році.

Нагадаємо, що міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов раніше анонсував приватизацію "Укрспирту", назвавши його "одним з найбільш корумпованих і кримінальних напрямків".

Одного з колишніх керівників "Укрспирту" Віктора Панкова вбили в Києві, іншого - Михайла Лабутіна - звинувачували у створенні ОЗУ для терористичних атак на держустанови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram