ГоловнаПолітика

Мінкультури презентувало проєкт закону "про протидію дезінформації"

Журналістів і редакторів українських ЗМІ зібрали на обговорення ключових пунктів.

Фото: Дарія Бадьйор

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський і його перший заступник Анатолій Максимчук презентували основні пункти нового закону про медіа - про протидію дезінформації, який готують робочі групи і депутати парламенту.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, на зустріч, яка проходить в "Укрінформі", запросили редакторів і журналістів найбільших українських ЗМІ для обговорення цих ключових пунктів.

Так, у міністерстві пропонують створити пост омбудсмена з питань інформації, який зможе моніторити інформаційний простір, знаходити дезінформацію і подавати за неї в суд.

За порушення закону передбачається адміністративна та кримінальна відповідальність. Зокрема, адміністративна відповідальність - за одноразове поширення дезінформації та непублікації вихідних даних про медіа; кримінальна - за "систематичне поширення дезінформації", її поширення на замовлення третіх осіб і втручання в роботу медіа і підкуп.

Очікують, що журналістська спільнота об'єднається, створить самоврядну організацію, яка розробить стандарти журналістської роботи, і висуне представників для обговорення законопроєкту про медіа. Ця організація відповідатиме за привласнення "індексу достовірності новин" і надаватиме статус журналіста.

Володимир Бородянський також зазначив, що одна з ідей - створення державного фонду для підтримки медіа за зразком Українського культурного фонду.

Варто зазначити, що законопроєкт, який представив Бородянський, має умовну назву "про протидію дезінформації". Це не той закон, який анонсував народний депутат Олександр Ткаченко.

Варто зазначити, що законопроєкт, який Бородянський представляє тут, це умовно "законопроєкт про протидію дезінформації". Це не той закон, який готує Ткаченко.

Нагадаємо, 8 листопада президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до кінця року внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності засобів масової інформації.

В указі було сказано, що в законопроєкті повинні прописати стандарти новин, але в Мінкультури це назвали непорозумінням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram