ГоловнаПолітика

Путін зажадав від України продовжити закон про особливий статус Донбасу

"31-го минає термін, далі що? Що ми будемо робити в «нормандському форматі?»   

Путін зажадав від України продовжити закон про особливий статус Донбасу
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна має продовжити термін дії закону про особливий статус Донбасу, інакше він не бачить, «про що взагалі можна говорити».

Про це Путін заявив журналістам після саміту БРІКС у Бразилії, передає Громадське.

"Ми чуємо від перших осіб України про те, що може бути прийнятий інший закон про особливий статус Донбасу. Який? Це абсолютно ключова річ. Якщо буде прийнято щось таке, що не узгоджене з «ЛНР» і «ДНР», тоді все миттю зайде в глухий кут", - сказав він.

Путін вважає, що тоді втрачає сенс і "формула Штайнмаєра", оскільки вона «є лише інструментом для імплементації закону про особливий статус».

Російський президент також нагадав, що 31 грудня 2019 року цей закон втрачає силу.

"31-го минає термін, далі що? Що ми будемо робити в «нормандському форматі?». Це взагалі ключове питання", - сказав він.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що не знає, яким буде новий закон про особливий статус Донбасу. Глава держави зазначив, що закон "готові обговорювати і в "нормандському форматі", і з суспільством України".

Нагадаємо, чинний закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" діє з 18 жовтня 2014 року до 31 грудня 2019. Законом передбачено, що положення про особливий статус вступлять в дію після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців.

У жовтні 2018 року Україна узгодила "формулу Штайнмаєра", яка передбачає запровадження закону про особливий статус у день голосування на місцевих виборах. Він діятиме на тимчасовій основі. Постійний статус вступить в дію тільки в разі, якщо ОБСЄ визнає вибори демократичними та відповідними міжнародним стандартам і українському законодавству.

Сам закон має бути ще написаний.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram