ГоловнаПолітика

Порошенко вважає, що бюджет-2020 руйнує децентралізацію

"Ухвалений бюджет знищує надію мільйонів українців на істотне покращення їх соціального становища". 

Порошенко вважає, що бюджет-2020 руйнує децентралізацію
Петр Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

Лідер політсили "Європейська солідарність", п'ятий президент України Петро Порошенко заявив, що ухвалений бюджет-2020 у тому вигляді, в якому запропонував уряд, фактично руйнує досягнення проєвропейських реформ, розпочатих його командою.

Про це повідомила пресслужба партії.

За словами Порошенка, ухвалений бюджет знищує надію мільйонів українців на істотне поліпшення їх соціального стану.

«Після того, як був завданий потужний удар європейській інтеграції України у вигляді прийняття законів, які руйнують наші зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію – зокрема, зміни до судової реформи, ми маємо удар по ще одній надзвичайно успішній реформі. П'ять років наша команда займалася реформою децентралізації. У чому вона полягає? Це не тільки додаткові права територіальним громадам, це і фінансове забезпечення діяльності територіальних громад в автоматичному режимі. Що відбулося зараз? Зараз гроші, які належать місцевому самоврядуванню, забрали на Київ. Для того, щоб київський чиновник у офісі президента або в уряді замість громади визначав – чи дасть він гроші на школу, дитячий садок, місцеву дорогу, лікарню, освітлення вулиць чи ні», - наголосив Порошенко. 

За його словами, успішна реформа, яка була зроблена, на сьогоднішній день зазнала нищівного удару. Це робиться для того, щоб різко збільшити корупційну складову в перерозподілі мільярдів коштів платників податків.

Порошенко також наголосив, що бюджет наступного року не передбачає підвищення соціальних стандартів, як це було обіцяно чинною владою. «Усі реформи - починаючи від сільської медицини - на це в них грошей немає. Починаючи від телемедицини, від якої залежать мільйони українців. Сьогодні ми фактично перекрили фінансування тих проєктів, куди вже витрачено мільярди державних коштів».

«Йдеться і про субсидії, які мають бути захищені, люди не мають постраждати від підвищення тарифів. Намагаються знову обдурити людей. Подивиться на рівень мінімальної пенсії – у першому півріччі 2020 року вони взагалі не планують його піднімати», – наголосив Порошенко.

Він також звернув увагу на відсутність фінансування будівництва житла для контрактників, скасування так званої «тринадцятої пенсії» і допомоги багатодітним родинам.

«Згадайте, цього року ми запровадили для найменш захищених верств населення – для пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію – 13-ту пенсію. Ця програма також не знайшла свого відбиття в проєкті Державного бюджету. Допомога родинам з дітьми – на третю, четверту дитину, до півтори тисячі гривень щомісяця родини багатодітні отримували, зараз це також не є пріоритетом», – наголосив Порошенко.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram