ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про створення електронної системи у сфері будівництва

Це дасть можливість подавати документи в електронній формі для отримання всіх послуг у сфері будівництва й отримувати такі послуги в електронній формі.

Зеленський підписав закон про створення електронної системи у сфері будівництва
Фото: president.gov.ua

Володимир Зеленський підписав закон про створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Про це повідомляє пресслужба президента. 

"Закон має на меті поліпшення якості надання адміністративних та інших послуг у сфері будівництва, зниження корупційних ризиків при їх наданні, забезпечення публічності надання таких послуг", - сказано в повідомленні.

Документ передбачає створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва в складі містобудівного кадастру, який об'єднає в інформаційному ресурсі всі дані про ринок будівництва. Інформація, що міститься в базі системи (крім персональних даних), буде доступна через портал електронної системи.

Закон дає змогу подавати документи в електронній формі для отримання всіх адміністративних та інших передбачених законом послуг у сфері будівництва, а також отримувати такі послуги в електронній формі. Оплату адміністративних послуг у сфері будівництва та штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності можна буде здійснювати за допомогою електронної системи", - йдеться в повідомленні.

Законом також передбачається скорочення переліку документів, що подаються для отримання адмінпослуг у сфері будівництва.

Вводиться ідентифікатор об'єкта будівництва і завершеного об'єкта, який буде незмінним протягом життєвого циклу об'єкта, і єдиний порядок надання та зміни адрес об'єктів нерухомого майна.

Зазначається, що імплементація закону сприятиме підвищенню якості надання послуг у сфері будівництва, зниженню корупційних ризиків під час надання таких послуг, забезпечить публічність у цій сфері. Крім того, реалізація закону сприятиме підвищенню позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку Doing Business за напрямом "Отримання дозволу на будівництво.

Нагадаємо, 17 жовтня Верховна Рада України схвалила в другому читанні відповідний законопроєкт №1081. За документ проголосували 319 нардепів.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram