ГоловнаПолітика

Бахматюк винен Нацбанку 10,6 мільярда

Для забезпечення "VAB Банку" Бахматюк уклав із НБУ договір особистого поручительства всіх доходів і майна.

Бахматюк винен Нацбанку 10,6 мільярда
Фото: Макс Левин

Колишній власник "VAB Банку" і банку "Фінансова ініціатива" Олег Бахматюк заборгував Нацбанку 10,6 млрд грн. З 2015 року НБУ подав понад 50 позовів до судів проти нього і його компаній. Про це повідомляють на фейсбуці НБУ.

"По двох своїх банках Олег Бахматюк заборгував 10,6 млрд грн Національному банку. У НБУ є особисте поручительство Бахматюка на 8,6 млрд грн і майнові поручительства його компаній про погашення цієї заборгованості. Оскільки самостійно бізнесмен не переказав ні копійки власних коштів на погашення своїх боргів, Національний банк з 2015 року подав понад 50 позовів до судів проти нього і його компаній", - йдеться в повідомленні.

НБУ має 19 судових рішень на свою користь, які набули чинності щодо «Фінансової ініціативи», але жодного рішення, яке набуло б чинності, щодо "VAB Банку".

"Однак навіть 19 (судових - ред.) перемог не дозволили наразі забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде на подив мляво", - відзначили в НБУ.

У Нацбанку наголосили, що 2014 року, коли Україну накрила криза, а біля банків стояли черги вкладників, не виникало питання, видавати рефінансування чи ні. Позичальники не могли обслуговувати кредити, а банки - вчасно повертати депозити, і "VAB Банк" - не виняток.

"Усього 2014 року "VAB Банк" отримав кредитів на 3 млрд грн, у тому числі в жовтні - 1,2 млрд грн. Зі свого боку Національний банк дотримувався всіх процедур видачі стабілізаційного кредиту", - наголошено в повідомленні. Крім того, для забезпечення "VAB Банку" Бахматюк уклав з НБУ договір особистого поручительства всіх доходів і майна.

Зазначено, що НБУ має особисті поруки Бахматюка на суму 8,6 млрд грн. Також підконтрольна йому Станіславська торгова компанія надала в заставу нерухомість в Івано-Франківську. Незалежний оцінювач оцінив її в 1,2 млрд грн.

"Кошти були спрямовані на виплату вкладникам. Усі кошти були використані на виплати 80 тис. вкладникам протягом 18 днів. У середньому банк виплачував щодня понад 100 млн грн", - зазначають у НБУ.

Нагадаємо, 13 листопада Олег Бахматюк і голова правління банку Денис Мальцев стали підозрюваними у справі VAB Банку.

Загальна кількість підозрюваних у справі VAB Банку зросла до 10 осіб.

Протягом 11-12 листопада підозри отримали вісім осіб. Це ексдиректорка гендепартаменту банківського нагляду Нацбанку Алла Шульга, колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук; колишній в.о. начальника управління НБУ в Києві і Київській області Микола Каленський; ексголова наглядової ради VAB Наталія Василюк; ексзаступник голови правління VAB Андрій Яцюта; а також посадові особи приватних компаній, пов'язаних з власниками банку: Наталія Перець, Олександр Фаєр і Дмитро Жук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram