ГоловнаПолітика

Євросоюз закликав Росію звільнити засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір"

В ЄС не визнають рішення російського суду.

Євросоюз закликав Росію звільнити засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір"
Заседание по «делу Хизб ут-Тахрир» (Ялтинская группа) в Южном окружном военном суде, 11 октября 2019.
Фото: facebook/Крымская солидарность

Європейський Союз закликав Росію скасувати вирок і відпустити шістьох кримськотатарських активістів, фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір".

Про це йдеться у заяві офіційного представника Європейської зовнішньополітичної служби.

"Європейський Союз не визнає ні російського законодавства в Криму і Севастополі, ні етапування кримчан у суди в Росії. ЄС очікує, що Росія скасує ці рішення і негайно звільнить всіх незаконно затриманих українців", - йдеться в документі.

В ЄС наголосили, що всі випадки порушень прав людини, такі як насильницькі затримання, тортури і вбивства, насильство, політично мотивовані переслідування, дискримінація і домагання, зокрема кримськотатарської громади, повинні бути ретельно розслідувані.

Нагадаємо, 12 листопада Південний окружний військовий суд РФ виніс обвинувальний вирок шістьом кримчанам, обвинуваченим у тероризмі у так званій "справі Хізб ут-Тахрір".

Найбільший термін, 19 років відбування покарання, отримав Муслім Алієв. Інвера Бекірова засудили до 18 років, Емір-Усейна Куку і Вадима Сірука - до 12, Арсена Джеппарова до 7 і Рефата Алімова - до 8 років. Всі вони відбуватимуть покарання у колоніях суворого режиму.

Організація "Хізб ут-Тахрір" була визнана РФ терористичною в 2003 році. В Україні діяльність організації не заборонена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram