ГоловнаПолітика

Бородянський назвав нові завдання для Інституту нацпам'яті

Міністр вважає, що українську історію "звузили до початку ХХ століття, а це неправильно".

Бородянський назвав нові завдання для Інституту нацпам'яті
Фото: Макс Левин

Відкритий конкурс на посаду голови Українського інституту національної пам'яті завершиться до кінця місяця.

Про це розповів в інтерв'ю "Цензор.Нет" міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

"До кінця місяця", - сказав Бородянський.

Він також закликав "припинити використовувати історію як інструмент для досягнення якихось спеціальних результатів або чогось спеціального". "Це дуже багато років робить Росія. Але ми - не Росія. Україна - не Росія", - сказав Бородянський.

Міністр вважає, що Інститут національної пам'яті "звузив українську історію до початку ХХ століття, а це неправильно".

"У нас набагато ширша звичайнісінька історія. Треба розширювати. Я також вважаю, що декомунізація починається не тільки з того, що пам'ятники знімати і вулиці перейменовувати. Так, це важливий елемент декомунізації. Але якщо ми тільки на цьому зупинимося, то це неправильно. І важливою частиною є декомунізація поведінки. І це складна частина. І її треба пройти", - сказав міністр.

Нагадаємо, раніше УІНП очолював Володимир В'ятрович, якого уряд звільнив 18 вересня 2019 року. Кабінет Міністрів призначив В'ятровича директором УІНП у березні 2014 року. У 2008-2010 роках він очолював архів СБУ.

Основними завданнями УІНП задекларовані: посилення уваги суспільства до історії України, забезпечення всебічного вивчення етапів боротьби за відновлення державності України у XX столітті та здійснення заходів з увічнення пам'яті учасників національно-визвольної боротьби, жертв голодоморів та політичних репресій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram