ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про врегулювання видобутку бурштину

Відповідне рішення підтримали 342 нардепи.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про врегулювання видобутку бурштину
Фото: sfs.gov.ua

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №2240 про врегулювання видобутку бурштину.

Відповідне рішення підтримали 342 нардепи, передає РБК-Україна.

Зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 240, згідно з якою незаконний видобуток, збут, придбання і перевезення бурштину караються штрафом від 3 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (51 тис. - 17 тис. гривень).

Також може застосовуватися захід у вигляді обмеження волі на термін від 3 до 6 років або позбавлення волі на той самий термін з конфіскацією майна.

Ті самі дії, вчинені повторно або у великих розмірах, або на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на термін від 4 до 7 років з конфіскацією майна.

Крім того, законопроєкт пропонує врегулювати відносини щодо користування надрами з метою видобутку бурштину, припинення незаконного видобутку бурштину, зростання рівня життя населення в місцях видобутку бурштину, забезпечення охорони навколишнього природного середовища та рекультивації земель.

Нагадаємо, Кабмін завершив підготовку законопроєктів про бурштин наприкінці вересня. При цьому законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток або переміщення бурштину через кордон вніс президент Володимир Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram