ГоловнаПолітика

Кулеба: українська делегація повинна поїхати на сесію ПАРЄ в січні

"Б'ють тебе - бий у відповідь. Але йти з рингу - це неправильно".

Кулеба: українська делегація повинна поїхати на сесію ПАРЄ в січні
Дмитро Кулеба на засіданні кабміну, 11 вересня 2019
Фото: kmu.gov.ua

Віцепрем'єр-міністр України з питань європейської й євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що українська делегація повинна повернутися до роботи в Парламентській асамблеї Ради Європи в січні 2020 року.

Таку думку він висловив в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Повинна бути політика здорового глузду. Вона передбачає, що ти повинен приймати рішення, адекватні ситуації і своїй стратегії. Відповідь на питання, чи потрібно було українській делегації їхати в жовтні на сесію ПАРЄ - на мою думку, ні. Чи потрібно поїхати в січні - так", - сказав Кулеба.

"Пояснюю дуже просто. У січні відбудеться перезавантаження асамблеї, зміниться голова; люди, які ногами, руками, вухами і очима повертали Росію в ПАРЄ, втратять свої посади. З'явиться шанс на оновлення", - пояснив віцепрем'єр.

Він також припустив, що ті, хто наполягав на поверненні в ПАРЄ російської делегації, "прийшли до висновку, що Україна не зможе нічим відповісти, крім якоїсь грубої публічної заяви".

"Коли відкликали посла на знак протесту проти події - то вони здригнулися. Тому що вперше в історії організації держава-член відкликала свого посла. Потім коли ми відкликали запрошення спостерігати за виборами, вони теж здригнулися, тому що не думали, що ми на це підемо. Коли наша делегація сказала, що не приїде в жовтні, голова ПАРЄ пані Паск'є зманіпулювала правилами Асамблеї і позбавила колишню українську делегацію всіх прав. Це зробила людина, яка до цього два роки розповідала, що не можна нікого позбавляти жодних прав, що ми тут усі рівні й однакові, але тоді треба було росіян повертати. Коли нерви не витримали і на емоціях захотілося "покарати" Україну, то, виявляється, можна все зробити, перекручуючи правила. Як до таких людей можна повертатися, працювати з ними, тиснути їм руки?" - продовжив Кулеба.

"Я вважаю, що січень - це можливість повернутися в Асамблею, показати, що ми здатні на жорсткі рішення, якщо наші інтереси жорстко ігноруються. Кидати Асамблею раз і назавжди - це неправильно категорично. Б'ють тебе - бий у відповідь. Але йти з рингу - це неправильно", - додав він.

Нагадаємо, з 2014 року російська делегація в ПАРЄ була позбавлена основних повноважень через окупацію українського Криму. Наприкінці червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повертає Росії права голосу на засіданнях.

17 вересня в Раді сформували новий склад української делегації в ПАРЄ. Її очолила депутатка від партії "Слуга народу" Єлизавета Ясько. Проте голова комітету ВР з питань зовнішньої політики Богдан Яременко заявив, що українська делегація не братиме участі в найближчій сесії. 23 вересня українська делегація офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ.

25 жовтня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков обговорив з президенткою парламенту Норвегії Тонет Вілхелмсен Трьоєн питання повернення Росії в ПАРЄ. При цьому він висловив надію, що найближчим часом з'являться передумови, які дозволять делегації України знову повноцінно брати участь у роботі Ради Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram