ГоловнаПолітика

Для 35 суддів Антикорупційного суду куплять службові квартири по 2,5 млн гривень

Зараз службового житла потребують 35 суддів ВАКС.

Для 35 суддів Антикорупційного суду куплять службові квартири по 2,5 млн гривень
Фото: Lb.ua

На придбання службових квартир для суддів Вищого антикорупційного суду виділено 65,5 млн гривень. Відповідне рішення 8 жовтня було прийнято на зборах суддів ВАКС і Апеляційної палати ВАКС, пише "Судово-юридична газета".

У ВАКС уточнили, що 45 379 000 гривен виділено на придбання службових квартир для суддів першої інстанції, а ще 20 077 600 гривень - службового житла для суддів Апеляційної палати ВАКС. Максимально можлива ціна, за якою передбачено придбати квартири, - 2,5 млн гривень за квартиру.

Зараз службового житла потребують 35 суддів. Усього в першій та апеляційній інстанціях ВАКС є 38 суддів.

Кошти на закупівлю квадратних метрів раніше виділили з бюджету. Для отримання службового житла суддя повинен звернутися з відповідною заявою на ім'я голови суду чи в.о. голови суду. Проживати в службових квартирах зможуть не тільки судді, а й члени їхніх сімей. Якщо на всіх суддів з якихось причин житла не вистачить, то між претендентами проведуть жеребкування. При цьому квартира може бути надана в користування не тільки в Києві, а й у найближчих до столиці населених пунктах.

Якщо суддя набуде власне житло, в десятиденний термін він повинен попередити про це житлово-побутову комісію, яка вирішує питання надання/позбавлення службового житла.

Після припинення трудових відносин із судом суддя або працівник апарату суду повинен виселитися зі службової квартири. Не можуть бути виселені особи, зазначені у ст. 125 Житлового кодексу - тобто ті, хто пропрацював щонайменше 10 років на підприємстві, в установі, організації, що надала житло.

За рішенням зборів, службове житло купуватимуть уже в готовому вигляді, а не будуватимуть спеціально. Службове житло суддів, згідно зі ст. 10 Закону "Про Вищий антикорупційний суд", підпадає під цілодобову охорону за наявності відповідної заяви.

Нагадаємо, 2015 року Кабінет Міністрів включив суддів Конституційного Суду, Верховного Суду, Вищого спеціалізованого, а також апеляційних і місцевих судів до переліку категорій працівників, яким може бути надано службове житло.

Раніше службове житло надавали тільки співробітникам, керівникам, заступникам структурних підрозділів, головним спеціалістам секретаріату і раднику голови Конституційного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram