ГоловнаПолітика

Зеленський доручив написати закон зі стандартами новин, але в Кабміні назвали це непорозумінням (оновлено)

"Ми не збиралися й не збираємося регулювати стандарти новин".

Зеленський доручив написати закон зі стандартами новин, але в Кабміні назвали це непорозумінням (оновлено)
Фото: facebook.com/ze2019official

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів до 31 грудня 2019 року внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо врегулювання діяльності засобів масової інформації.

Про це йдеться в указі №837 від 8 листопада.

Законопроєкт про врегулювання діяльності медіа в Україні має, зокрема, містити положення про вимоги до новин та стандарти, механізми запобігання розповсюдження недостовірної, спотвореної інформації, її спростування, заборону фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні, а також передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

Оновлення. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський пообіцяв, що держава не запроваджуватиме стандартів новин.

Фото: Макс Левин

"Шановні журналісти! Вас правильно стурбувала й обурила наявність в указі президента слів про встановлення «вимог і стандартів новин». Це термінологічне непорозуміння, які виникають через неправдиве застосування терміна «стандарти новин» у документах МКМР. Ми не збиралися й не збираємося регулювати стандарти новин. Це право - виключно професійної спільноти", - йдеться в фейсбуці міністра.

Він заявив, що держава не буде заходити на територію, яку не повинна регулювати, але буде створювати умови для саморегулювання медіа.

"Що ми збираємося робити: ввести поняття небезпечна інформація, дезінформація, недостовірна інформація... Введення визначень характеру інформації, як новинна, розважальна, гумористична і под. разом з можливим обов'язком позначати поширюваний контент відповідно до того виду контенту, до якого належить інформація. Це є частиною належного інформування громадян та реалізацією їхнього права на інформацію", - повідомив Бородянський.

Нагадаємо, що 6 листопада Зеленський створив Раду з питань свободи слова та захисту, яка збирається вирішувати, хто є журналістом, а хто ні.

Цього самого дня нардеп від "Слуги народу" Олександр Ткаченко оголосив, що його фракція готує законопроєкт про ЗМІ, одним з положень якого буде "фінансовий фейр-плей". Тобто медіа дозволять витрачати не більше, ніж вони заробляють.

Цього самого дня міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що ініціюватиме кримінальну відповідальність за маніпуляції в ЗМІ

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram