ГоловнаПолітика

Директор ЄБРР застеріг Україну від поспіху в земельній реформі

"Помилки будуть незворотними".

Директор ЄБРР застеріг Україну від поспіху в земельній реформі
Маттео Патроне
Фото: ebrd.eu

Швидке впровадження земельної реформи в Україні може спричинити незворотні помилки, вважає керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у країнах Східної Європи і Кавказу Маттео патроні. Про це він сказав під час Київського міжнародного економічного форуму в суботу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Мантра, яку ми постійно чуємо, зокрема чули і в Маріуполі минулого тижня, - "нам треба поспішати, зробити все якнайшвидше, так, будуть помилки, але потім ми їх виправимо". Земельна реформа - таке місце, де не можна допускати помилок, вони будуть незворотні. Давайте візьмемо паузу, подумаємо і зробимо все поступово і правильно. І збережемо права малих фермерів", - сказав він.

Такої самої думки дотримується заступник начальника управління корпоративних фінансів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Жан-Жак Сулакру.

"Україні не варто поспішати... Я б рекомендував робити це поступово, спочатку вирішуючи питання земель у державній власності, приватизуючи її", - зазначив Сулакру.

Водночас глава інвестиційного фонду Dragon Capital Томаш Фіала вказав, що бізнес очікує відкриття ринку з 1 жовтня 2020 року.

Нагадаємо, в Україні багато років діє мораторій на продаж землі, його вперше ввели в 2002 році терміном на п'ять років. Мораторій розглядали як тимчасовий захід, зумовлений тодішнім хаосом на ринку землі. Відтоді мораторій багато разів продовжували, востаннє - до 1 січня 2020 року. Продовження мораторію має технічний характер, оскільки продаж землі все одно заборонений через відсутність закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти. Попередній президент Петро Порошенко наприкінці своєї каденції підтримав земельну реформу, але проти неї була Верховна Рада.

Зеленський заявив про плани запустити ринок землі в 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram