ГоловнаПолітика

Зеркаль про рішення суду ООН: "Росія вперше відповідатиме за порушення міжнародного права"

"Це перемога не тільки українців. Це перемога здорового глузду".

Зеркаль про рішення суду ООН: "Росія вперше відповідатиме за порушення міжнародного права"
Елена Зеркаль в суде ООН
Фото: EPA/UPG

Заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль назвала рішення Міжнародного суду ООН, який визнав юрисдикцію за позовом України проти Росії, перемогою здорового глузду.

Про це вона сказала журналістам у Гаазі після оголошення рішення суду.

"Це рішення дозволяє нам рухатися із судом далі і доводити всій світовій спільноті факти порушення Російською Федерацією міжнародного права. Це перемога не тільки українців, не тільки верховенства права. Це перемога здорового глузду. Доводить, що всі країни, незалежно від розміру та ролі в Раді Безпеки ООН, повинні відповідати за порушення міжнародного права", - сказала Олена Зеркаль.

Вона додала, що суд підтримав усі прохання української сторони, і далі справа буде розглядатися по суті.

За її словами, суд повинен проаналізувати, скільки часу потрібно надати Російській Федерації для підготовки меморандуму, і прийняти протокольний наказ. Після цього Росія підготує меморандум з викладом своєї позиції за всіма пунктами, за якими Україна надала свої факти.

Після цього відбудуться слухання. "Росія вперше відповідатиме за порушення міжнародного права і порушення прав людини. За всіма фактами, за всіма нашими звинуваченнями, які подані в нашому меморандумі, в тому числі і MH17", - сказала Зеркаль.

"Я думаю, це не тільки важливо для України, це ще важливо для Нідерландів. Ми намагалися притягнути Росію до відповідальності і створити спеціальний трибунал у рамках Ради Безпеки ООН. Тоді Росія скористалася своїм правом вето. Тому ми не змогли створити цей міжнародний трибунал і переконатися, що російські чиновники й окремі фізичні особи були відповідальними за збитий MH17. Замість цього Міжнародний суд ООН буде розглядати цю справу. Можливо, це вплине на позицію Росії в Радбезі ООН і ми досягнемо справедливості", - додала вона.

Зеркаль зазначила, що доступ до всіх матеріалів процесу буде відкритим, що може вплинути на подальше вирішення питання про створення трибуналу в рамках Ради Безпеки ООН.

Заступниця міністра також нагадала, що Україна подала ще один позов проти Росії про порушення Конвенції ООН з морського права. Арбітражний трибунал у Гаазі повинен винести рішення щодо юрисдикції "морського" позову найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram