ГоловнаПолітика

Гончарук закликав Німеччину не "звільняти" "Північний потік" від газової директиви ЄС

Голосування в Бундестазі відбудеться сьогодні вночі.

Гончарук закликав Німеччину не "звільняти" "Північний потік" від газової директиви ЄС
Фото: kmu.gov.ua

Україна закликає Німеччину не підтримувати "звільнення" "Північного потоку-2" від умов газової директиви ЄС. Підтримка цієї ініціативи завдасть серйозної шкоди енергетичній безпеці та єдності ЄС.

Про це ввечері 7 листопада заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"Як нам стало відомо, сьогодні на розгляд Бундестагу після півночі стоїть на голосуванні версія поправок, яка дозволить німецькому регуляторному органу прийняти відхилення від Директиви ЄС проєктів з інвестиціями, "здійсненими до 23 травня 2019". Зараз директива є обов'язковою для кожної держави-члена. Якщо ж поправка сьогодні вночі буде підтримана, то це означатиме порушення консенсусного рішення, прийнятого всіма країнами-членами ЄС", - написав Гончарук у фейсбуці.

На його думку, такий поворот подій може мати далекосяжні наслідки для європейської енергетичної безпеки та солідарності між країнами-членами ЄС. "Роль Росії в цьому процесі далеко не остання - держава давно діє за перевіреним принципом: розділяй і володарюй", - зазначив український прем'єр.

"Україна дуже цінує послідовну підтримку Німеччиною нашого суверенітету і територіальної цілісності, а також реформ. У цьому випадку йдеться про "суверенітет" та "цілісність" європейської безпеки загалом, щодо чого Україна продемонструвала себе як надійного партнера. І ми розраховуємо на солідарність Німеччини", - додав Олексій Гончарук.

12 грудня 2018 року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". Цей проєкт посилює залежність ЄС від постачань російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить енергетичній політиці ЄС.

15 квітня 2019 року Рада ЄС затвердила зміни в Газовій директиві ЄС, яка є частиною Третього енергопакету ЄС, про поширення європейських норм на газопроводи, що йдуть до Євросоюзу з третіх країн. Вони повинні будуть працювати за тими самими правилами, що і трубопроводи, що розташовані на території держав-членів ЄС. "Північний потік-2" не відповідає новим вимогам.

У травні 2019 року Ангела Меркель відзначала, що Європейська комісія вже не зможе блокувати будівництво газопроводу "Північний потік - 2", оскільки проєкт вже практично повністю затверджений.

Приблизна дата завершення будівництва "Північного потоку - 2" - це кінець 2019-го або початок 2020 року.

Наприкінці жовтня остання країна - Данія - дала дозвіл на будівництво цього газопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram