ГоловнаПолітика

Головний юрисконсульт Нацбанку попалася на хабарі в $15 тис. перед звільненням (оновлено)

Співробітниця НБУ запропонувала підприємцю "допомогу" в отриманні ліцензії НБУ на здійснення валютних операцій.

Головний юрисконсульт Нацбанку попалася на хабарі в $15 тис. перед звільненням (оновлено)
Фото: ssu.gov.ua

У четвер, 7 листопада, головного юрисконсульта Національного банку України та посередника затримали на спробі заволодіти коштами підприємця в особливо великих розмірах.

Про це інформує пресслужба прокуратури Києва.

Слідством встановлено, що співробітниця НБУ через посередника звернулася до директора товариства з обміну валюти з пропозицією за грошову винагороду сприяти в отриманні товариством безстрокової генеральної ліцензії НБУ на здійснення валютних операцій.

"За позитивне вирішення цього питання співробітниця НБУ зажадала від підприємця винагороду в сумі 30 тис. доларів США. Під час проведення контролю за вчиненням злочину посадова особа Нацбанку, а також посередник затримані під час передавання частини домовлених коштів у сумі 15 тис. доларів США", - йдеться в повідомленні.

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Наразі затриманим особам готують повідомлення про підозру за попередньою правовою кваліфікацією ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК України, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України.

Нацбанк повідомив, що Олена Парова - затримана, про яку йдеться в повідомленнях правоохоронних органів, не є працівником структурного підрозділу, який відповідає за супровід процесу видавання ліцензій на здійснення валютних операцій.

"Важливою деталлю даного інциденту є те, що затримання Олени Парової відбулося за тиждень до останнього дня її роботи в Національному банку. Цю співробітницю, яка тимчасово обіймала декретну посаду, повинні були звільнити 15 листопада у зв'язку з виходом на роботу основної працівниці. Інша важлива деталь - за інформацією прокуратури Києва, працівниця НБУ "сама запропонувала свою допомогу фінансовій установі", - йдеться в повідомленні НБУ.

Водночас Національний банк вже пообіцяв провести внутрішню перевірку і готовий всіляко сприяти проведенню слідчих дій і надавати відповідну інформацію для всебічного, повного і об'єктивного розслідування.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня було затримано іншого співробітника НБУ. Його теж запідозрили в отриманні неправомірної вигоди за сприяння у видаванні ліцензії на обмін валют.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram