ГоловнаПолітика

Зеленський має намір зібрати Кабмін через борги "Укроборонпрому"

Заборгованість заводів концерну досягла понад 460 млн гривень

Зеленський має намір зібрати Кабмін через борги "Укроборонпрому"
Фото: Пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський ініціює засідання Кабміну через великі заборгованості із зарплати працівників заводу "Укроборонпром". Про це сказано на сайті глави держави.

Під час робочої поїздки в Харківську область Зеленський відвідав підприємства Держконцерну "Укроборонпром" і зустрівся з колективами трьох заводів.

"Працівники підприємств поскаржилися главі держави на несвоєчасну виплату заробітної плати. Зараз заборгованість на заводах «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова» та «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» становить близько 235 млн гривень. Загалом  станом на 1 листопада 2019 заборгованість мали 43 підприємства Концерну. Вона досягла 463 млн гривень", - сказано в повідомленні.

При цьому, Зеленський зазначив, що у працівників заводів дуже низька заробітна плата. Він також закликав гендиректора "Укроборонпрому" Айвараса Абромавічуса провести консультації з урядом щодо вирішення питання погашення заборгованості із зарплати.

"Прем'єр-міністр повинен зібрати весь уряд, щоб були всі представники правоохоронних органів. Щоб ми розуміли, хто є замовником, скільки танків. Чому ми робимо продукцію для Таїланду, а для України не робимо? Чому у нас є чудові літаки, чудові конструктори, а ми нічого не виробляємо і нічого не літає?", - підкреслив Зеленський.

У свою чергу, Айварас Абромавічус зазначив, що в складі концерну є 137 підприємств, з них 21 - на окупованій території. 70 підприємств є прибутковими, а 46 - збитковими. На підприємствах працюють: 68 000 осіб, середня зарплата - 12,9 тис. гривень. Найнижча заробітна плата - на Харківському авіаційному заводі.

Нагадаємо, після відвідування заводів "Укроборонпрому" в Харкові президент Володимир Зеленський залишився в шоці.

"Ми були на авіазаводі, на легендарному заводі Малишева ... Ви знаєте, я в шоці. Нам сказав директор заводу, що з 2009 року один танк побудували. А в радянські часи - 900 танків за рік. Що відбувається з нашими підприємствами?" - обурився він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram