ГоловнаПолітика

Новіков: експертиза ДБР стосовно моряків лягає в російську версію подій

Експертиза повинна відповісти, чи були порушення в діях українських моряків під час захоплення Росією кораблів у Керченській протоці.

Новіков: експертиза ДБР стосовно моряків лягає в російську версію подій
Фото: Макс Требухов

Судова експертиза КНДІСЕ на запит ДБР у справі про захоплення українських кораблів Росією в Керченській протоці повинна відповісти на запитання, чи були допущені порушення українськими військовослужбовцями, які виконували завдання, і чи призвели вони до тяжких наслідків. 

Про це з посиланням на матеріали експертизи написав адвокат Ілля Новіков у фейсбуці. Такі дії, на його думку, відбуваються в унісон з російським розслідуванням і працюють проти лінії МЗС України.

"Шість днів тому в мене була розмова з директором ДБР Романом Трубою в ефірі "Радіо Свобода", йшлося про «справи Порошенка». Я тоді запитав, чи розуміє ДБР, що їх розслідування захоплення кораблів у Керченській протоці фактично виходить з тієї ж версії, що російське (що причиною інциденту була військова провокація з боку українського керівництва) і працює проти лінії МЗС України? Труба відповів, що ДБР поза політикою, по правову допомогу до Росії вони не зверталися, слідство ведеться винятково в Україні, і особливо підкреслив, що українських моряків, які повернулися з полону, ні в чому не підозрюють («ми не розслідуємо дії моряків, які перебували на кораблях, ми розслідуємо дії керівництва держави, яка віддавала відповідні накази, щоб кораблі туди були направлені»). «Добре, якщо це правда» - подумав тоді я. Хоча б матросам дадуть спокій", - написав Новіков.

За його словами, судову експертизу в КНДІСЕ у цій справі призначали двічі. Першу - за підписом судді Матійчука довелося перепризначити, оскільки в той період провадження було закрито. Повторно експертизу призначив суддя Вовк.

"Восьмим питанням експертам пропонують вирішити, чи були допущені порушення військовослужбовцями, які виконували завдання, і чи призвели вони до тяжких наслідків. Нам можуть зараз почати пояснювати, що вони нічого такого не мали на увазі, і що очікується, що експертиза дасть на це негативну відповідь, і тим самим остаточно очистить моряків, але це все пояснення на користь бідних. Якщо слідчий ставить експертові питання, він повинен бути готовий прийняти будь-яку відповідь на нього. А керівник слідчого не повинен робити публічних заяв, які потім виявляються неправдою", - зазначив Новіков.

Так само він повідомив, що схожу експертизу в Керченській справі проводили влітку в Росії.

"Вона саме підтвердила всі підозри ДБР: моряки й інші невстановлені українські особи дійсно були в усьому неправі, а російські прикордонники - праві. Тож, можливо, щодо відмови від правової допомоги з боку Росії ДБР теж ще передумає. Як говорили в одному старому кіно, "це може бути початком красивої дружби"", - резюмував Новіков.

Нагадаємо, раніше Роман Труба після звільнення моряків з російського полону заявляв, що Державне бюро розслідувань опитає всіх моряків без винятку в рамках кримінального провадження, що стосується можливого кримінального порушення посадовими особами під час переходу кораблів ВМС через Керченську протоку в листопаді 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram