ГоловнаПолітика

Пристайко розповів про суть претензій Угорщини до України

Заява послів НАТО щодо України була всіма погоджена, і демарш Угорщини викликав подив.

Пристайко розповів про суть претензій Угорщини до України
Фото: Укринформ

Україна виконала шість із семи рекомендацій Венеціанської комісії щодо закону про освіту, через які Угорщина блокує співпрацю Україна-НАТО.

Про це на брифінгу заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко, передає Ліга.нет

"На момент приїзду в Україну у них (Північноатлантичного союзу - ред.) була готова спільна заява, яка була результатом складних переговорів між усіма 29 членами... Ця заява як готовий продукт була запропонована Україні... Жодного блокування консенсусу щодо формування документа не було, ні від України, ні від угорців", - зазначив він.

Проте напередодні візиту делегації Угорщина заблокувала резолюцію, і, за словами Пристайка, "не все було зрозуміло навіть нам у заявах Сіярто (глави МЗС Угорщини - ред.) про те, що вони заблокували за день, потім зняли блокаду, тому що було враховано".

Наріжним каменем став пункт про захист прав нацменшин. Глава МЗС зазначив, що Україна неодноразово пояснювала, що захищатиме нацменшини шляхом виконання рекомендацій Венеціанської комісії. За словами Пристайка, Україна виконала шість із семи рекомендацій, остання стосується приватних шкіл.

"Як вони виводяться або як на них поширюється дія закону - це зараз визначається в новому законі про середню освіту, наші колеги з Міносвіти над цим працюють, думаю, ці зміни будуть підтримані парламентом", - сказав він.

За словами Пристайка, з ухваленням цього закону питання, які в угорської сторони були до України, повинні бути зняті. "Я хочу бачити, що з моменту ухвалення цього закону угорський міністр так само скаже, що ми дякуємо Україні за виконання всіх рекомендацій, питання знято, діяльність НАТО розблокована", - сказав він і наголосив, що не всі країни, включаючи Угорщину, виконують рекомендації Венеціанської комісії.

Як повідомлялося, 30 жовтня Угорщина заблокувала заяву послів НАТО щодо України.

31 жовтня в підсумкову заяву комісії Україна-НАТО включили поправки Угорщини, у зв'язку з чим вона зняла раніше накладене вето.

Нагадаємо, у 2017 році відносини між Україною та Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки до закону про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися про зустріч на вищому рівні, яка має відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram