ГоловнаПолітика

"Не чіпайте демократії в Україні": депутати від "ЄС" заступилися за Федину і Марусю Звіробій

У фракції вимагають закрити кримінальні справи проти нардепа і волонтера.

Порушення кримінальних проваджень за висловлювання народного депутата Софії Федини і волонтера Марусі Звіробій є переслідуванням за погляди і обмеженням свободи слова в Україні.

Про це йдеться в заяві фракції партії "Європейська Солідарність".

Фото: eurosolidarity.org

Депутати звертають увагу, що переслідування за висловлювання порушують статтю 34 Конституції України, яка гарантує кожному громадянинові "право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань".

На їхню думку, неприпустимим є коментар генерального прокурора, який дозволив собі проігнорувати презумпцію невинності і уже "призначив" винною Софію Федину.

"Водночас, ігноруючи факт держзради депутата від "Слуги народу" Євгена Шевченка за його висловлювання в ефірі кремлівських телеканалів, з використанням риторики країни агресора щодо учасників протестних мітингів ветеранів та волонтерів АТО/ООС", - наголошується в заяві.

Депутати від "ЄС" називають "кричущими" і погрози журналістам в'язницею до 7 років з трибуни Верховної Ради від народного депутата фракції "Слуги народу" Богдана Яременка.

"Нагадуємо, коли нинішній народний депутат від президентської партії Олександр Дубінський погрожував отруїти газом форум, де був президент, прем'єр, спікер і майже тисяча учасників - проти нього не порушували кримінального провадження стосовно тероризму і погрози вбивством", - наголошується в документі.

"Нинішній президент, як ніхто інший користувався повною свободою слова. Його ніхто не переслідував ні за сцени розстрілу парламенту, ні за похорон чинного глави держави, ні за порівняння України з повією. Навіть такі екстравагантні форми критики безкарно існували, тому що справжня свобода слова є надбанням України, що відрізняє її від Росії та інших недемократичних країн", - наголошують депутати.

У фракції партії "Європейська Солідарність" вимагають закрити кримінальні провадження. "Не чіпайте демократії в Україні, тому що, переслідуючи свободу слова, ви зазіхаєте на зміну конституційного ладу. Адже такі підходи точно віддаляють Україну від Європи, руйнують її імідж і створюють атмосферу, аналогічну як у північного сусіда", - йдеться в заяві.

Раніше повідомлялося, що ГПУ відкрила кримінальну справу за обговорення варіантів загибелі Зеленського.

Нагадаємо, 26 жовтня Софія Федина разом з волонтером Марусею Звіробій записала відео, на якому вони обговорюють варіанти загибелі президента України Володимира Зеленського, який перед цим вирушив на Донбас.

"Ми з Марусею йшли та говорили, що товариш президент, таке враження, думає, що він безсмертний... Там випадково може вибухнути граната, там обстріли бувають випадково. Найкраще, щоб це все сталося під час московських обстрілів, коли хтось знову в білій сорочці припреться на передову", - каже на цьому відео Федина. - "Мені б дуже хотілося, щоб під час його перебування там трохи "накрили".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram