ГоловнаПолітика

У разі відкритої агресії Росії НАТО не зможе безпосередньо підтримати Україну, але допоможе підготуватися - Кулеба

Якби Україна була членом Альянсу, задіяли б ст. 5 - про колективну оборону.

У разі відкритої агресії Росії НАТО не зможе безпосередньо підтримати Україну, але допоможе підготуватися - Кулеба
Фото: Lb.ua

Україна не може розраховувати безпосередньо на підтримку НАТО в разі відкритої агресії Росії, але Альянс робить усе можливе, щоб якомога швидше підготувати Україну до ймовірної атаки.

Про це заявив віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, передає "Укрінформ".

"Якби Україна була членом НАТО, тоді була б задіяна ст. 5 - про колективну оборону, і НАТО мало б усіма засобами захищати Україну як одного із союзників. Власне, цього ми стратегічно прагнемо, коли говоримо про членство в НАТО. Але оскільки ми поки що не є членами НАТО, то мова йде тільки про те, яку допомогу може надати Альянс для зміцнення сектору безпеки і оборони України. І в цьому плані у нас є абсолютно узгоджене бачення з нашими партнерами", - підкреслив Кулеба.

Він нагадав, що з усіх міжнародних партнерів НАТО максимально рішуче і чітко кваліфікує дії РФ і в Криму, і на сході України як агресію.

Кулеба також розповів, що під час візиту в офіс Північноатлантичної ради українська делегація презентувала п'ять стратегічних напрямків, на яких Україна хоче зосередитися в подальшій співпраці. Головне - щоб НАТО допомогло якнайкраще підготуватися до можливої атаки.

"Мета зараз дуже проста - оскільки ви не можете, умовно кажучи, за нас воювати, то допоможіть нам якнайкраще самим підготуватися до можливої атаки", - пояснив він.

Нагадаємо, ексміністр закордонних справ Павло Клімкін раніше заявив, що "абсолютно впевнений" у військовому ударі Росії по півдню України.

Колишній посол США Валерій Чалий зазначав, що 2020 року Росія буде повністю готова до наступальної операції проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram