ГоловнаПолітика

У підсумкову заяву комісії Україна - НАТО включили угорські поправки

Альянс закликав виконати рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про освіту.

У підсумкову заяву комісії Україна - НАТО включили угорські поправки
Фото: president.gov.ua

У підсумкову заяву комісії Україна - НАТО включили поправки Угорщини, у зв'язку з чим вона зняла раніше накладене вето.

Про це пише "Європейська правда".

За словами міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, поправки були внесені "останньої миті, вже після офіційного дедлайну".

"Спільна заява рішуче виступає на підтримку пригнобленої громади угорців і закликає Україну дотримуватися міжнародних правил і стандартів міжнародних організацій", - сказав Сійярто.

У шостому пункті заяви йдеться, що "країни-члени НАТО закликають Україну повністю впровадити рекомендації і висновки Венеціанської комісії" щодо закону про освіту, а Україна "висловлює готовність це виконати".

Там само зазначено, що українські виборці довірили новій владі продовжувати широкомасштабні реформи, успіх яких матиме вирішальне значення для побудови квітучої і мирної України, "міцно закріпленої між європейськими демократіями, відданими спільним цінностям, принципам поваги до прав людини, меншин і верховенства права".

Нагадаємо, 2017 року відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, яка розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України й Угорщини домовилися про зустріч на найвищому рівні, яка повинна відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram