ГоловнаПолітика

​Київ розраховує на тверду позицію ЄС у питанні поширення Третього енергопакету на "Північний потік-2", - МЗС

"Проєкт становить реальні загрози безпеці регіону Балтійського моря, а також є викликом для енергобезпеки України та інших країн Східної Європи".

​Київ розраховує на тверду позицію ЄС у питанні поширення Третього енергопакету на "Північний потік-2", - МЗС
Спикер МИД Украины Екатерина Зеленко

Міністерству закордонних справ України відомо про рішення влади Данії дозволити будівництво газопроводу "Північний потік-2", і Київ розраховує на тверду позицію Євросоюзу у питанні повного поширення оновлених правил Третього енергетичного пакету на цей проєкт.

Про це заявила спікер МЗС Катерина Зеленко, передає "Інтерфакс-Україна".

"МЗС відомо про надання органами влади Данії дозволу на проведення робіт з будівництва "Північного потоку-2". Позиція Міністерства залишається незмінною - проєкт становить реальні загрози безпеці регіону Балтійського моря, а також є викликом для енергетичної безпеки України та інших держав Східної Європи", - сказала Зеленко.

За її словами, в українському МЗС переконані, що сам факт того, що розгляд цього питання спричинив стільки дискусій в данському суспільстві, є підтвердженням цих небезпек.

Зеленко наголосила, що введення "Північного потоку-2" в експлуатацію дозволить ще більше посилити домінуючі позиції російського "Газпрому" на європейському енергетичному ринку.

"У цьому контексті українська сторона розраховує на тверду позицію ЄС у питанні повного поширення оновлених правил Третього енергетичного пакету на проєкт "Північний потік-2", - наголосила речник МЗС.

Нагадаємо, 30 жовтня Датське енергетичне агентство (ДЕА) видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік 2" у виключній економічній зоні країни. Магістраль пройде на південний схід від острова Борнхольм. Регулятор вибирав між двома маршрутами - протяжністю відповідно 147 км і 164 км. у підсумку ДЕА вибрало найкоротший.

Єврокомісія ще в 2017 році офіційно затвердила пропозицію поширити правила Третього енергопакету на газопровід "Північний потік-2", який будує Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram