ГоловнаПолітика

Аграрний комітет зі скандалом залишив чинною рекомендацію прийняти закон про продаж землі іноземцям з 2024 року

"У рекомендованому законопроєкті враховані принципові вимоги аграріїв і пропонується компроміс із ключових питань".

Аграрний комітет зі скандалом залишив чинною рекомендацію прийняти закон про продаж землі іноземцям з 2024 року
Николай Сольский
Фото: latifundist.com

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики зі скандалом залишив чинною рекомендацію ухвалити закон про продаж землі іноземцям з 2024 року.

Про це на засіданні Комітету заявив його голова Микола Сольський, передає кореспондент LB.ua.

"Скасувати рішення (від 18 жовтня про рекомендації Раді прийняти за основу проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, поданий народними депутатами України Сольським М.Т., Нікітіною М.В., Нагаєвським А.С. і іншими (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019, який дозволяє продаж землі, включно з іноземцями з 2024 року, - ред.), може тільки сам комітет. Є ініціатива поставити сьогодні на голосування питання про переголосування цього рішення комітету", - зазначив він.

Пізніше Сольський поставив на голосування пропозицію про перегляд цього рішення, за що проголосували тільки семеро депутатів від опозиційних фракцій.

Це викликало обурення опозиційних депутатів, представників аграрних асоціацій і гостей засідання, які почали скандувати: "Ганьба!". Представники партії "Свобода" вигукували звинувачення на адресу "Слуг народу": "Ви - щури!", на що Сольський запропонував їм "подивитися в дзеркало".

Під час обговорення питання член Комітету з агрополітики та депутат "Батьківщини" Вадим Івченко нагадав, що в результаті консультацій керівників фракцій ще 18 жовтня було досягнуто домовленості "про проведення легітимного засідання і розгляду заново всіх інших 10 альтернативних законопроєктів щодо землі".

"Адже ви фактично провели засідання комітету без нас і рано-вранці, де за 20 хвилин прийняли рішення про рекомендацію парламенту ухвалити законопроєкт, де передбачено право продажу землі іноземцям. Це було таємне засідання комітету, де прийняли нелегітимне рішення", - підкреслив Івченко.

Член Комітету від ОПЗЖ Наталія Королевська заявила, що "Слуга народу" фальсифікувала рішення без розгляду всіх альтернативних законопроєктів щодо землі, порушуючи всі норми регламенту і тепер протягує свій закон".

На засіданні також були присутні представники аграрних асоціацій, які впродовж години зверталися до керівництва комітету з проханням переглянути рішення про рекомендацію прийняти в першому читанні законопроєкт без консультацій з ними і без урахування їхніх пропозицій. Однак цю пропозицію в результаті не підтримали.

Відзначимо, раніше Сольський розповідав LB.ua, що в рекомендованому законопроєкті враховані принципові вимоги аграріїв і пропонується компроміс із ключових питань.

"Зокрема, прописано нове формулювання норми про право купівлі землі юридичними особами. А саме: запропоновано, щоб ринок землі сільгосппризначення для юросіб, де кінцевими бенефіціарами можуть бути іноземні громадяни, був відкритий тільки з 2024 роки (прим.: у редакції Кабміну такого обмеження за термінами немає). Зроблено лише виняток для підприємств, які не менш ніж три роки вже працюють на території України", - стверджував він.

Нагадаємо, Мінекономіки також розглядає можливість продажу сільгоспземель на виплат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram