ГоловнаПолітика

У Золотому почалося розведення військ (оновлено)

Розведення військ - умова для проведення зустрічі в "нормандському форматі".

У Золотому почалося розведення військ (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Розведення сил у районі Золотого Луганської області починається відсьогодні. Про це на інвестиційному форумі в Маріуполі заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

"Розведення в Золотому відбувається зараз, ми стартуємо відсьогодні... Чому ми затрималися, бо це має бути не просто відведення. Воно повинно бути перевірене і підтверджене СММ ОБСЄ. Ми дали їм час на підготовку... У Золотому, як запевняють у місії ОБСЄ, останній обстріл був 18 числа - це 10 днів тому. Далі буде Петровське", - заявив Пристайко.

Пресцентр Операції об'єднаних сил підтвердив початок розведення військ.

"29 жовтня 2019 року о 12:00 почався процес розведення по обидва боки (дзеркально) на ділянці №2 в районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області. Це стало можливим у зв'язку з дотриманням режиму тиші протягом останнього тижня. Представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ було підтверджено початок розведення сил і засобів", - йдеться в заяві.

У відеозвіті про поїздку президента Зеленського в Золоте йшлося, що жодна вулиця цього населеного пункту не потрапляє в "сіру зону". Однак у ділянці розведення проживають близько 150 осіб у сусідній Катеринівці.

Процес відведення на кожній ділянці повинен займати 30 днів, з яких безпосередньо відведення сил займе три доби. Процес може початися тільки після того, як минуть сім днів повного припинення вогню на ділянці розведення, підтвердженого місією ОБСЄ.

Згідно з процедурою відведення військ, після тижневої тиші сторони повідомляють СММ ОБСЄ, з якого рубежу і який склад сил і засобів відводитимуть, а також на який рубіж їх відведуть. Наступної доби відбувається повідомлення про готовність почати розведення, на третю добу починається переміщення особового складу і техніки.

Після відведення військ передбачається розмінування і демонтаж фортифікаційних споруд. На 29-ту добу сторони звітують про завершення всіх заходів, після чого представники СММ ОБСЄ повинні перевірити їх виконання.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що зустріч "нормандської четвірки" відбудеться після розведення сил на Донбасі на трьох ділянках. У районі Станиці Луганської розведення вже пройшло, на черзі Петровське і Золоте.

Напередодні прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що для зустрічі в "нормандському форматі" Зеленський повинен забезпечити виконання наказів добровольцями на Донбасі і розблокувати розведення сил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram