ГоловнаПолітика

Адвокати сімей Героїв Небесної сотні закликали владу не допустити розвалу розслідувань справ Майдану

Адвокати бачать "реальну загрозу зупинки слідства і втрати результатів розслідування у справах Майдану" через реформу прокуратури.

Адвокати сімей Героїв Небесної сотні закликали владу не допустити розвалу розслідувань справ Майдану
Фото: EPA/UPG

Представники Адвокатської дорадчої групи, яка об'єднує адвокатів сімей Небесної сотні, звернулися до влади із закликом не допустити розвалу розслідування справ Майдану.

Про це йдеться в повідомленні групи у facebook.

"Повідомляємо вам про реальну загрозу зупинення слідства і втрати результатів розслідування у справах Майдану через позбавлення прокуратури функцій слідства, яке відбудеться вже менш ніж через місяць. Надалі відповідно до закону розслідувані кримінальні провадження мають бути передані за підслідністю, а саме - до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Державного бюро розслідувань (ДБР)", - йдеться у зверненні.

Адвокати вважають, що передавання справ у ДБР зупинить процес розслідування на більш ніж пів року, адже слідчим знадобиться чимало часу, щоб ознайомитися з усіма тисячами томів справ.

Вирішення цієї ситуації сім'ї загиблих і їхні адвокати бачать в негайному створенні окремого підрозділу з розслідування справ Майдану в структурі центрального апарату ДБР і переведенні (призначенні) туди слідчих, які розслідували ці справи. Для забезпечення наступності, незалежності та об'єктивності розслідування справ Майдану необхідно гарантувати незмінність керівництва і складу слідчих груп під час передавання справ на рівні змін у закон про ДБР.

Адвокати сімей Небесної сотні адресували своє звернення і застереження на адресу президента, генпрокурора, прем'єр-міністра, директора ДБР і керівників парламентських фракцій.

Нагадаємо, ГПУ звільнила керівника управління спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка і голову відділу процесуального керівництва Олексія Донського, тому що вони написали заяви не того зразка для переатестації. Саме вони займалися справами Майдану.

Раніше з ГПУ звільнили чотирьох слідчих управління спеціальних розслідувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram