ГоловнаПолітика

Українського активіста в Криму звинуватили в підготовці підриву будівлі адміністрації Сак

Приходькові закидають підготовку теракту і виготовлення бомби.

Українського активіста в Криму звинуватили в підготовці підриву будівлі адміністрації Сак
Фото: Крымская солидарность

ФСБ Росії пред'явила затриманому 9 жовтня жителю Криму Олегу Приходьку обвинувачення у підготовці терористичного акту (ч. 1 ст. 30 і ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу РФ) і незаконному виготовленні вибухових речовин (ч. 1 ст. 223.1 КК РФ).

Про це "Крим.Реалії" розповів адвокат Назім Шехмамбетов.

"Сьогодні пройшли слідчі дії з політув'язненим громадянином України Приходьком Олегом Аркадійовичем. Йому було пред'явлено обвинувачення, а також слідчий ознайомив нас з постановою про призначення низки експертиз - це амбулаторно-психіатрична експертиза, біологічна, вибухотехнічна і комплексна лінгвістична експертиза", - розповів він.

Видання "Ґрати" уточнює, що Приходька звинувачують у підготовці підриву будівлі адміністрації Сак "з метою впливу на ухвалення органами влади рішення про необхідність входження Республіки Крим до складу України". Крім того, слідство стверджує, що Приходько "за невстановлених обставин" виготовив вибуховий пристрій, помістивши тротилову шашку в корпус від вогнегасника. Пристрій він нібито зберігав у своєму гаражі, де його під час обшуку 9 жовтня виявили співробітники ФСБ.

Приходько провину заперечує і заявляє про те, що вибухівку йому підкинули під час обшуку, а переслідування є політичним. Також він розповів адвокатові і слідчому про незаконне взяття в нього зразків ДНК, які, як він припускає, можуть бути використані для фальсифікації результатів генетично-молекулярної експертизи, на яку було відправлено саморобний вибуховий пристрій.

"9 жовтня його затримали, привезли в будівлю ФСБ, де він пробув до ранку наступного дня, - переказав Шехмамбетов свідчення Приходька стосовно цього. - Коли він уже був доставлений в Сімферополь в управління, до нього підійшов молодий чоловік, представився лікарем, і під приводом медогляду взяв у нього тампоном зразки ДНК з рота. Ми вважаємо, що це було зроблено з метою нанесення зразків на вибухівку, яка була передана на експертизу, для фальсифікації доказів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram