ГоловнаПолітика

Трамп зібрався вивести США з Договору про відкрите небо від 1992 року

Його мета - забезпечити можливість здійснювати обльоти територій один одного.

Трамп зібрався вивести США з Договору про відкрите небо від 1992 року
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп підписав документ про намір вивести країну з Договору про відкрите небо, який був ухвалений в 1992 році між країнами НАТО і колишніми державами Варшавського договору. Його мета - забезпечити можливість здійснювати обльоти територій один одного.

Про це в неділю, 27 жовтня, повідомила газета The Wall Street Journal з посиланням на двох американських офіційних осіб.

У Білому домі на питання журналістів про те, чи збирається Вашингтон розірвати угоду, ще не відповіли. Один зі співрозмовників видання зазначив, що обговорення цієї проблеми триває. "З цим президентом усе можливо", - сказав він.

Договір надає його учасникам право здійснювати обльоти територій один одного для спостереження за військовою діяльністю відповідно до квот спостережних місій.

Держави - члени угоди, включно з Україною, виступають за збереження договору. "ДПН - один з основоположних міжнародних договорів у сфері європейської безпеки і контролю над озброєннями", - наголошується в заяві українського МЗС.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram