ГоловнаПолітика

ДБР у суді отримало доступ до матеріалів журналістів у справі про поїздку Порошенка на Мальдіви (оновлено)

"Схеми" вважають доступ до даних редакції "надмірним".

ДБР у суді отримало доступ до матеріалів журналістів у справі про поїздку Порошенка на Мальдіви (оновлено)
Фото: Программа "Схемы"

Печерський районний суд Києва 17 жовтня дозволив слідчим ДБР отримати тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми "Схеми" в рамках кримінальної справи про поїздку колишнього президента Петра Порошенка на Мальдіви.

Про це йдеться на сайті "Радіо Свобода".

ДБР дозволили отримати весь відзнятий матеріал щодо розслідування "Mr. Petro Incognito", інформаційні запити журналістів і відповіді на них, інші документальні передачі, які стосуються телепередачі.

Термін дії постанови - місяць. Якщо редакція не надасть правоохоронцям зазначену інформацію, то суд, за клопотанням слідчих ДБР, "має право винести постанову про дозвіл на проведення обшуку з метою виявлення і вилучення зазначених речей і документів".

Оновлення. Редакція програми "Схеми: корупція в деталях" відреагувала на надання слідчим Державного бюро розслідувань доступу до внутрішньої редакційної комунікації.

На думку журналістів "Схем", обсяг затребуваних ДБР даних з розслідування таємної відпустки п'ятого президента Петра Порошенка на Мальдівах є надмірним.

"Оскільки відомство розслідує можливе перевищення повноважень експрезидентом Петром Порошенком, незрозуміло, як в офіційному встановленні цього факту можуть допомогти обліки робочого часу журналістів, операторів і водіїв програми, їх зарплати і внутрішня комунікація", - йдеться в заяві.

У редакції не виключили, що через відмову надати ДБР певні дані слідчі будуть клопотати про дозвіл на проведення обшуків на Радіо Свобода.

Нагадаємо, на початку 2018 року Порошенко провів коротку відпустку з сім'єю на Мальдівських островах.

Журналісти програми "Схеми" з'ясували, що Порошенко вилетів з Києва 1 січня літаком бізнес-класу Falcon 7X приватної турецької авіакомпанії Setair. Але за документами ним летіла не сім'я президента, а люди з абсолютно іншими іменами.

У лютому 2018 року на пресконференції Порошенко заявив, що літав у відпустку на Мальдіви "під своїм прізвищем, за своїм паспортом, з відповідною реєстрацією у прикордонників".

Однак улітку 2019 року, після зміни влади в Україні, Державне бюро розслідувань почало розслідування цієї історії. Слідчі перевіряють інформацію про перетин кордону з використанням свідомо підроблених документів.

Справу кваліфікували за ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 1 ст. 332 (незаконний перетин кордону), ч. 4 ст. 358 (використання підроблених документів) Кримінального кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram