ГоловнаПолітика

Тейлор: надання допомоги Україні Трамп пов'язував з обіцянкою Києва розслідувати справу щодо Байдена

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор дає свідчення в Конгресі.

Тейлор: надання допомоги Україні Трамп пов'язував з обіцянкою Києва розслідувати справу щодо Байдена
Уильям Тейлор

Надання військової допомоги Україні залежало від обіцянки Києва розслідувати події, що стосуються виборів президента США в 2016 році, а також дії української компанії Burisma, в раді директорів якої перебував син віцепрезидента Джо Байдена.

Про це тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив у Палаті представників 22 жовтня, повідомляє Washington Post.

Тейлор також розповів, що посол США в Євросоюзі Гордон Сондленд повідомив йому, що президент Дональд Трамп був згоден зустрітися з українським президентом Володимиром Зеленським тільки в разі, якщо глава України дав би публічну обіцянку почати розслідування. Washington Post повідомила про це з посиланням на письмові свідчення Тейлора, надані в Палаті представників.

Як повідомляє Голос Америки, окремі законодавці-демократи заявляють, що свідчення тимчасового повіреного США в Україні Вільяма Тейлора створюють додаткові проблеми для президента США Дональда Трампа.

Конгресмен-демократ Стівен Лінч заявив, що свідчення Тейлора стали "переломними", а вступна Заява Тейлора викликала вигуки здивування серед присутніх.

"Це переломні свідчення. Я думаю, що вони можуть все прискорити. Я думаю, що ми можемо отримати більше відповідей, ніж нових запитань", - цитує Лінча журналіст Шимон Прокупец.

За словами журналіста CNBC Гарретта Гааке, законодавці, які присутні під час свідчень Тейлора, назвали їх такими, що викликають довіру і занепокоєння. Зазначається, що Тейлор детально записував своє спілкування щодо України, а його свідчення значною мірою спираються на його власні нотатки.

Вільям Тейлор був послом США в Україні в 2006-2009 роках, а в червні 2019-го вдруге очолив американське посольство в Києві на посаді тимчасово повіреного США в Україні після відкликання посла Марі Йованович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram