ГоловнаПолітика

Суд зняв підозри з замовника вбивства ексдепутата Держдуми РФ Вороненкова

Отримання Тюріним підозри Росія не підтвердила.

Суд зняв підозри з замовника вбивства ексдепутата Держдуми РФ Вороненкова
Фото: пресс-служба Госдумы РФ

Печерський районний суд міста Києва скасував росіянину Володимиру Тюріну підозру у замовленні вбивства колишнього депутата Державної думи Росії Дениса Вороненкова.

Про це йдеться у рішенні суду, оприлюдненому в державному реєстрі, передає Громадське.

Згідно з резолютивною частиною рішення, суд частково задовольнив скаргу адвоката Дмитра Щербини, який захищає Тюріна, і скасував заяву про підозру від 10 жовтня 2017 року.

Перше, на що звернув уваги суд під час ухвалення рішення про скасування підозри Тюріну - це повна зміна свідчень потерпілої Марії Максакової про причетність її колишнього чоловіка (Тюріна - ред.) до вбивства Вороненкова. Вона надала слідству іншу версію щодо можливих мотивів вбивства.

Іншою підставою для скасування підозри стала відсутність підтвердження про отримання Тюріним письмового повідомлення про підозру.

У прокуратурі зазначають, що вручення підозри Володимиру Тюріну могло бути здійснено компетентними органами Російської Федерації на запит української сторони в рамках надання міжнародно-правової допомоги. На жоден з чотирьох запитів Росія не надала позитивної відповіді.

Раніше вдова Вороненкова в суді відкинула версію ГПУ про замовника злочину. Марія Максакова заявила, що Тюрін не має до вбивства Дениса Вороненкова жодного стосунку. Вона вважає, що її чоловіка замовив колишній начальник відділу слідчого комітету Одинцовського району Московської області Денис Панаїтов.

Нагадаємо, Вороненков був застрелений кілером 23 березня 2017 року у центрі Києва біля п'ятизіркового готелю Premier Palace. Він переїхав в Україну наприкінці 2016 року і прийняв українське громадянство. Вороненков був одним зі свідків у справі про державну зраду Віктора Януковича.

Охоронець Вороненкова також отримав поранення, але встиг поранити кілера. В результаті вбивця помер у лікарні. Ним виявився 28-річний Павло Паршов, уродженець Севастополя.

Правоохоронці затримали двох підозрюваних у скоєнні злочину Ярослава Тарасенко та Олександра Лося. Матеріали щодо замовника (громадянина РФ Володимира Тюріна) та двох інших співучасників злочину (уродженця міста Харкова Юрія Василенка і громадянина України Ярослава Левенця), які були оголошені в розшук, виділені в окреме провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram