ГоловнаПолітика

Посол України в Німеччині назвав слухання щодо визнання Голодомору в Бундестазі "великою дипломатичною перемогою"

Основним є те, що у німецької громадськості та ЗМІ кардинально зміниться ставлення до самого Голодомору.

Посол України в Німеччині назвав слухання щодо визнання Голодомору в Бундестазі "великою дипломатичною перемогою"
Андрей Мельник
Фото: germany.mfa.gov.ua

Посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав слухання щодо визнання Голодомору в Бундестазі "великою дипломатичною перемогою".

Про це дипломат заявив у ексклюзивному коментарі LB.ua.

"Те, що впливовий петиційний комітет Бундестагу, статус якого, до речі, закріплений в Основному законі (конституції) Німеччини, 21 жовтня почав офіційні слухання щодо визнання Голодомору - це вже само собою є великою дипломатичною перемогою України. Адже вперше в історії німецький парламент у такому публічному форматі дуже докладно і предметно дискутує щодо питання Голодомору, яке, на жаль, досі залишається маловідомим для суспільства і громадськості цієї країни", - заявив дипломат в ексклюзивному коментарі LB.ua.

Він додав, що рішення щодо Голодомору ухвалюватиме не уряд, а саме німецький парламент.

"Тому ми закликаємо депутатів Бундестагу - як з фракцій коаліції, так і опозиції - максимально відповідально і зважено підійти до розгляду питання про визнання Голодомору. Цей розгляд, очевидно, займе не один тиждень, і не один місяць", - сказав посол.

Андрій Мельник повідомив, що українська сторона працює над тим, щоб вже найближчим часом члени петиційного комітету відвідали Київ, щоб на власні очі переконатися у важливості теми Голодомору для суспільства і ухвалити таке політичне рішення, "яке буде відповідати їхній совісті".

"На мою думку, незалежно від того, як воно буде звучати, основним є те, що у німецької громадськості та ЗМІ кардинально зміниться ставлення до самого Голодомору. І якщо нам вдасться домогтися, щоб ця тема нарешті була включена в шкільні підручники з історії, то це вже буде величезний крок уперед на шляху відновлення історичної справедливості та вшанування мільйонів невинних жертв", - резюмував посол України в Німеччині.

Нагадаємо, напередодні комітет з петицій німецького Бундестагу розглянув петицію про визнання Голодомору 1932-1933 років актом геноциду. Німецькі депутати дійшли до того, що уряд не готовий визнати цей факт на юридичному рівні, проте на політичному погодився з фактом злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram