ГоловнаПолітика

Кабмін встановив 2% мито на імпорт електроенергії з Росії, - Герус

"Імпорт електроенергії з РФ становить менш ніж 1% загального обсягу споживання і не загрожує енергобезпеці України".

Кабмін встановив 2% мито на імпорт електроенергії з Росії, - Герус
Андрей Герус
Фото: facebook.com/andriy.gerus

Кабінет Міністрів встановив 2% мито на імпорт електроенергії з Росії.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

"Це вже сьогодні діє - таке мито на імпорт з РФ встановлено в розмірі 2%", - сказав він.

За словами Геруса, українська влада продовжить моніторинг потоків імпортованої електроенергії в країну і втрутяться в разі перевищення 5% порогу загального обсягу споживання з одного джерела. Він також зазначив, що в цей час імпорт електроенергії з РФ становить менш ніж 1% загального обсягу споживання, і це не несе ніякої загрози енергобезпеці України.

"Цей обсяг ніякої загрози нам не несе, він у межах похибки. Якщо згадати 2015 рік, то там комерційний імпорт російської електроенергії був більш ніж 1000 МВт. Це в 10 разів більше, ніж зараз. Питання моніторингу - виставити якісь маркери, вище за які ми не допускаємо імпорт, і виставити механізми, які будуть працювати", - сказав Герус.

На його переконання, поточний імпорт електроенергії з Білорусі, який може зрости в 2020 році через введення в експлуатацію Білоруської АЕС, ніяк не вплине на діяльність українського "Енергоатому".

"Міждержавний перетин Україна-Білорусь 900 МВт, поточна потужність імпорту - близько 300 МВт, в опалювальний сезон вона може зрости, можливо, ще на 200 МВт. Новий блок АЕС - це вже наступного року. Ми обговорювали ситуацію з "Енергоатомом", і якщо цей імпорт буде їм шкодити - будемо вживати заходів. Хоча навряд чи він може нашкодити, тому що "Енергоатом" на ринку виграє будь-яку конкуренцію, оскільки імпорт зараз іде за ціною 1,4 грн / кВт-год, що вдвічі вище за ціну "Енергоатому", - додав Герус.

Нагадаємо, Україну 1 жовтня 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ. Імпорт рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі".

Комерційний імпорт е/е в Україну з РФ востаннє здійснювався в 2015 році за укладеним між ДПЗД "Укрінтеренерго" і ВАТ "Інтер РАО" договором для подальшої її передачі в окупований Крим. Контракт діяв упродовж 2015 року та передбачав рівномірний графік поставок об'ємом до 1,5 ГВт. Надалі його не продовжували.

У 2014 році Україна імпортувала 178 млн кВт-год електроенергії з Росії, в 2015-му - 2 млрд 295,9 млн кВт-год. В останні роки комерційний імпорт е/е з РФ в Україну не здійснювався, були лише невеликі технологічні перетоки, пов'язані з паралельною роботою ОЕС України з енергосистемами суміжних країн (враховується за контрактами ДП "Енергоринок").

З 1 липня 2019 року вперше в своїй історії Україна імпортувала електроенергію з ЄС. Поставки здійснював незалежний постачальник електроенергії компанія "Еру Трейдинг". Нова модель ринку електроенергії запущена відповідно до прийнятого Верховною Радою в 2017 році Закону України "Про ринок електроенергії". Відповідно до закону, нова модель передбачає впровадження, зокрема, ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку, знімає обмеження на імпорт електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram