ГоловнаПолітика

ДБР завершило розслідування справи в.о. голови Держслужби зайнятості Ярошенка

До корупційної схеми причетні в.о. голови Держслужби зайнятості, заступник керівника Департаменту та посередник.

ДБР завершило розслідування справи в.о. голови Держслужби зайнятості Ярошенка
Валерий Ярошенко
Фото: menarcz.wordpress.com

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо в.о. голови Державної служби зайнятості Валерія Ярошенка, якого підозрюють у заволодінні коштами приватного підприємства.

Про це повідомляють на сайті ДБР.

"Посадові особи Держслужби зайнятості підозрюються в заволодінні коштами приватного підприємства, яке виграло тендер на будівництво Житомирського обласного центру зайнятості. Маніпулюючи власними посадами і застосовуючи погрози, чиновники загалом отримали 800 тис. гривень", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що до корупційної схеми причетні виконувач обов'язків голови Держслужби зайнятості і заступник керівника Департаменту - начальник управління, а також приватна особа - як посередник.

"Досудове розслідування в цьому кримінальному провадженні тривало дев'ять місяців. За цей час проведено понад 30 обшуків, допитано 30 свідків, проведено три судові експертизи, тимчасові доступи до речей і документів та інші слідчі дії", - повідомили в ДБР.

Також детективи встановили хронологію подій. Так, 28 грудня 2018 року заступник керівника Департаменту, маніпулюючи власним службовим становищем, під час зустрічі з директором підприємства, яке виграло тендер на будівництво, повідомив про можливість призупинити виплати грошей за укладеними договорами і створити штучні перешкоди для їх виконання.

29 січня 2019 року посередник (приватна особа) отримав від директора приватного підприємства 200 тис. гривень. За гроші чиновники служби зайнятості обіцяли не вживати заходів для зупинки виплати бюджетних коштів під час виконання договору про будівництво. Аналогічні зустрічі для передачі грошей відбулися 13 лютого і 16 травня, під час них через посередника було передано 120 тис. і 480 тис. гривень.

17 травня двох чиновників Держслужби зайнятості і посередника затримали. Один з чиновників пішов на співпрацю зі слідством. 11 липня 2019 йому винесли обвинувальний вирок.

"21 жовтня 2019 зібрані в кримінальному провадженні докази слідчим визнано достатніми для складання обвинувального акта, про що повідомлено сторону захисту і надано доступ до матеріалів кримінального провадження.

Зараз сторона захисту почала ознайомлення з матеріалами", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, правоохоронці затримали Ярошенка 19 травня цього року. З 2014 по 2016 він був заступником міністра соціальної політики. З 2 серпня 2016 року - заступником голови Держслужби зайнятості (Центрального апарату), з 3 серпня 2016 - в.о. голови Держслужби зайнятості.

Ярошенко має почесне звання "Заслужений працівник соціальної сфери України", нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, орденом "За заслуги" III ступеня.

У вересні 2015 року Служба безпеки затримала тодішнього голову Держцентру зайнятості Ярослава Кашубу під час отримання понад 600 тис. гривень хабара. У його машині правоохоронці також виявили велику суму грошей і мисливську рушницю з патронами.

14 вересня Печерський райсуд Києва заарештував Кашубу і призначив йому заставу в розмірі 18 млн гривень як альтернативний запобіжний захід. 16 вересня міністр соцполітики Павло Розенко відсторонив Кашубу з посади на час проведення розслідування. Пізніше він звільнив усіх керівників Держслужби зайнятості.

У 2011 році один із попередників Кашуби Володимир Галицький погорів на багатомільйонних махінаціях під час створення робочих місць для колишніх шахтарів. У 2014 році він помер, не дочекавшись вироку суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram