ГоловнаПолітика

Україна запропонувала Бразилії перезапустити спільний космічний проєкт

Попередній договір проєкту "Циклон-4" втратив чинність 2016 року.

Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Бразилії Жаїром Болсонару перезапуск спільного космічного проєкту.

Про це йдеться на сайті президента України.

Зустріч Зеленського і Болсонару відбулася в Токіо, куди лідери прилетіли на церемонію інтронізації імператора Японії.

"Президент України Володимир Зеленський під час робочого візиту до Японії обговорив кілька економічних питань та ініціатив з бразильським колегою Жаїром Болсонару... Під час зустрічі також обговорили перспективи співпраці в космічній галузі. Українська сторона запропонувала перезапустити спільний космічний проєкт з використанням космодрому "Алькантара", - йдеться в повідомленні.

У 2003 році Україна і Бразилія уклали договір про довгострокове співробітництво в межах проєкту будівництва космодрому "Алькантара", розташованого на узбережжі Атлантичного океану. Бразильці взяли на себе створення інфраструктури пускового комплексу. Україна ж узяла на себе зобов'язання розробити для космодрому нову ракету-носій, а також супутники нового покоління. Перший запуск української ракети-носія "Циклон-4" планували на кінець 2014 року, але він так і не відбувся.

За минулі більш ніж десять років з моменту підписання договору з Бразилією в Україні за кредитні кошти була створена нова ракета-носій "Циклон-4", а також побудували в Дніпропетровську заводський комплекс "Сухий старт" для випробувань ракет-носіїв "Циклон-4 "перед їх відправленням до Бразилії. Активні роботи зі спорудження наземного комплексу "Циклон-4" на пусковому центрі "Алькантара" почалися тільки 2011 року і велися весь 2012 рік. З березня 2013 року, в результаті припинення фінансування з боку Бразилії, будівельні роботи на наземному комплексі "Циклон-4" зупинили і вже не відновлювали. У 2012-2014 рр. Україна відправила в Бразилію морським шляхом три партії технологічного обладнання наземного комплексу, створеного власними силами. Самі ракети-носії "Циклон-4" в Бразилію не відправляли.

У 2015 році послу України в Бразилії вручили ноту Міністерства закордонних справ про денонсацію договору про довгострокове співробітництво стосовно використання ракети-носія "Циклон-4". Згідно з умовами угоди, Україна мала право протягом року подати заперечення на односторонній вихід Бразилії з проєкту, але не зробила цього.

У результаті 16 липня 2016 року україно-бразильський договір проєкту "Циклон-4", підписаний 2003 року, втратив чинність. Протягом розмови сторони відзначили взаємну зацікавленість у розширенні товарообігу.

"Бразилія - наш головний торговий партнер у Латинській Америці. Вітаю розширення присутності бразильських компаній в Україні й українських - в Бразилії... У нас відбудеться велика приватизація, ми зараз представляємо чимало проєктів, які показують, що в Україні вкладати вигідно", - сказав Зеленський.

Болсонару запросив Зеленського в Бразилію і погодився на його запрошення відвідати Україну 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram