ГоловнаПолітика

Суд відмовив у відводі прокурора у справі про напад на студентів університету ім. Карпенка-Карого в січні 2014

Слухання справи по суті призначено на 11 листопада.

Подільський суд Києва почав слухати справу про напад на студентів університету ім. Карпенка-Карого в січні 2014 року.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Адвокат Євгенія Закревська, потерпілий Вадим Ковальов, прокурор Микола Ніколаєв
Фото: Марія Лебедєва
Адвокат Євгенія Закревська, потерпілий Вадим Ковальов, прокурор Микола Ніколаєв

Нагадаємо, мова йде про розслідування епізоду 20 січня 2014 року, коли оперативники "вели" шістьох студентів цього університету від Майдану до Подолу і на підході до гуртожитку вирішили затримати їх за "організацію масових заворушень" і доставити у відділення міліції. Під час затримання оперативники застосовували силу. Один з активістів, Вадим Ковальов, отримав серйозні пошкодження, його госпіталізували зі струсом мозку. Після чого суд, на підставі свідчень і рапортів оперативників, застосував до чотирьох студентів домашній арешт, а ще двох відправив у СІЗО.

Засідання почалося з відведення прокурора Миколи Ніколаєва, який, на думку захисту потерпілих і самих потерпілих, всіляко затягував справу і кілька разів засідання, які призначаються з величезним інтервалом, зривалися.

Також Ніколаєв вимагав переносити засідання у зв'язку з тим, що на суд не з'явився потерпілий, який заздалегідь повідомив про це суд. Крім того, прокурор просив у суду місяць на ознайомлення зі справою, в зв'язку з чим суд теж перенесли.

Прокурор Микола Ніколаєв
Фото: Марія Лебедєва
Прокурор Микола Ніколаєв

21 жовтня на засідання з'явилися всі сторони, включаючи обвинувачених, Івана Гайдашука і Сергія Кірінчука. Їх звинувачують в перевищенні службових повноважень, переслідуванні і нападі на студентів, фабрикації рапортів. З'ясувалося, що Сергій Кірінчук працює сьогодні в Нацполіції старшим оперуповноваженим, з часів Майдану не залишав правоохоронні органи.

Також на засідання з'явився потерпілий, Вадим Ковальов, який заявив клопотання про відвід прокурора. На думку Ковальова, відмова слухання справи без його участі і відсутність спроб зв'язатися, і багато іншого з боку Ніколаєва вказує на те, що прокурор хоче відмовитися від обвинувачення і не зможе вести звинувачення неупереджено.

Суддя Юрій Зубець
Фото: Марія Лебедєва
Суддя Юрій Зубець

"Я вважаю, що прокурор Ніколаєв ставиться до мене упереджено, і позиція Ніколаєва спрямована не на підтримання обвинувачення, а на вигороджування підсудних", - заявив на судовому засіданні Ковальов. Його підтримала адвокат Євгенія Закревська, зазначивши, що" прокурор упереджено ставиться до потерпілого, як учасника протестів, оскільки негативно ставиться до учасників протестів, і не зможе неупереджено займатися цією справою”.

Також Ковальов згадав, що прокурор і адвокат обвинувачених були помічені за кавою разом - кадри відобразила і опублікувала у себе на сторінці ФБ журналістка Аліна Кондратенко. Це, на думку Ковальова, також може свідчити про те, що прокурор упереджено ставиться до справи.

У відповідь прокурорНіколаїв назвав заяву "надуманою і безпідставною", а адвокат обвинувачених Василь Трикоза заявив, що він "не шпигун, щоб ховатися по підворіттях і пити каву. Я і з суддями часто спілкуюся, що тут такого?"

Адвокат обвинувачених, обвинувачені Гардащук і Кірінчук
Фото: Марія Лебедєва
Адвокат обвинувачених, обвинувачені Гардащук і Кірінчук

Суддя Зубець відхилив відвід прокурора.

Суд приступить до слухання справи по суті 11 листопада 12:00.

Відзначимо, що прокурор Микола Ніколаєв веде ще дві справи щодо Майдану. Як повідомив в коментарі LB.ua керівник відділу організації та процесуального керівництва досудових розслідувань ВСР ГПУ Дмитро Донський, рік тому прокурори управління спецрозслідування писали колективну скаргу на Миколаєва, зокрема, через розголошення матеріалів справи, тиск на прокурорів, розголошення інформації сторонам справи. За словами начальника управління спецрозслідування ГПУ (зараз вона перебуває в стадії реформи) тоді скарга на Ніколаєва надійшла від 58 співробітників. Прокурори просили кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів звільнити Ніколаєва, але комісія не задовольнила їх скаргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram